Ceny pohonných hmot v Česku i nadále lámou rekordy

Průměrná cena nejprodávanějšího Naturalu 95 atakovala hranici 38 korun. Mírně zlevnila Nafta - o sedm haléřů na necelých 37 korun. Informuje o tom společnost CCS, která se vývoji na tuzemském trhu věnuje dlouhodobě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpací stanice | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

V Česku benzín zdražuje i přesto, že na burze v Rotterdamu pohonné hmoty spíš zlevňují.

„Což vlastně poskytovalo již prostor pro snížení cen pohonných hmot, nicméně distribuční marže byly na velmi podprůměrných úrovních a zamířily zpět k průměru. Díky tomu jsme se vlastně v průběhu minulého týdne u našich čerpacích stanic nedočkali žádného výrazného poklesu cen,“ vysvětluje analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu byl analytik společnosti Colosseum Petr Čermák

Zatím nepadla hranice 40 korun za nejprodávanější Natural a podle Čermáka k jejímu pokoření v nejbližších dnech a týdnech ani nedojde:

„Pokud se podíváme na výhled pro následující dny, respektive pro tento týden, tak tady už je situace pro české motoristy o poznání příznivější, protože cena ropy Brent se po dlouhé době dostala pod psychologickou hranici 120 dolarů za barel.“

Čermák proto očekává, že by mohlo v průběhu tohoto týdne dojít k poklesu cen pohonných hmot, a to prý v řádech haléřů a možná až desetihaléřů.

Ceny pohonných hmot v této době trhají rekordy kvůli vývoji na mezinárodních trzích. Čermák to považuje za hlavní důvod: „Když se podíváme na cenu ropy Brent od počátku roku, tak zjistíme, že cena z hodnot kolem 106 dolarů vystoupala až někde k hodnotám kolem 126 dolarů, a to se samozřejmě projevilo i u našich čerpacích stanic.“

Podle něj by pro snížení ceny pohonných hmot bylo vhodné snížit spotřební daň a daň z přidané hodnoty na úroveň, jaká byla před zvýšením na počátku roku 2010. „Podle mého názoru by se ono snížení projevilo v plné výši i našich čerpacích stanic, takže by mohlo jít o snížení i o korunu, možná i více,“ míní Čermák.

Martina Hanáčková, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme