Ceny pohonných hmot v Česku rostou i nadále

Rekordní cena ropy na světových trzích zvedá i ceny pohonných hmot u nás. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil od minulého pondělí o 22 haléřů na průměrných 28 korun a 35 haléřů za litr. Přitom v Praze, kde jsou ceny nejvyšší, dosahuje až úrovně 28 korun 80 haléřů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerpací stanice

čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Průměrná cena nafty stoupla o 20 haléřů na 28,17 za litr. Důvody zdražení jsou jednak světové ceny ropy, ale i kurz koruny vůči americké měně. Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu to potvrdil analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko.

"Cena ropy přesahuje šedesátidolarovou hranici za barel ve Spojených státech. Také kurs koruny vůči dolaru už přesahuje 24,60 a atakuje 25. Tyto faktory jsou velmi nepříznivé a očekáváme, že tomu tak bude i nadále."

Jak ekonomický odborník dále uvedl, růst cen pohonných hmot v České republice by neměl být skokový o padesátníky nebo koruny za týden. "Spíš by to měl být růst pozvolný, někde nad úroveň v průměru 29 korun za litr Naturalu," uzavřel Pírko.

Kde tankovat v Evropě?

Ceny pohonných hmot rostou a tento vývoj se hned tak nezastaví. Mnoho lidí z Česka se přitom o prázdninách chystá vyrazit na dovolenou právě autem. Tradičními cílovými zeměmi jsou například Itálie a Chorvatsko.

Podle analytika společnosti Cyrrus Petra Bartka se stále v obou případech vyplácí natankovat plnou nádrž ještě na českém území. Na česko-rakouských hranicích jsou totiž ceny velice podobné. "Když budeme cestovat do Chorvatska, tak pokud jedeme přes Slovinsko, tak tam benzín stojí asi 27 korun za litr. Mohli bychom se tak vyhnout cenám benzinu v Rakousku za 30 nebo v Chorvatsku za 31," radí Bartek.

Jitka Hanžlová, Štěpánka Čechová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme