Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu stagnovaly

Benzín i nafta jsou stále na jedné z nejvyšších úrovní v letošním roce. Litr Naturalu 95 se podle společnosti CCS prodává aktuálně průměrně za 35,14 Kč a litr nafty za 34,53 Kč. V případě benzínu to znamená zlevnění za posledních 7 dní o neznatelných 10 haléřů a u nafty o 7 haléřů . Tomu se ani nedá říci pokles cen, spíše se jednalo o stagnaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzinová pumpa, ilustrační foto.

Benzinová pumpa, ilustrační foto. | Foto: Filip Jandourek

Už před týdnem analytici předpokládali, že se ceny pohonných hmot po růstu posledních týdnů zastaví.

„Příčinou toho jsou poměrně stabilní ceny benzínu a nafty na burze v Rotterdamu a k tomu se přidala posilující koruna,“ konstatuje analytik společnosti Koloseum Petr Čermák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Čermák analyzuje vývoj cen pohonných hmot v uplynulém týdnu

Při pohledu na Děčína světových trzích s ropou v uplynulém týdnu pak můžeme očekávat, že by se situace v následujících dnech na našich čerpacích stanicích příliš měnit neměla.

„Cena ropy Brand stagnovala na úrovni kolem 117 dolarů. Ropa VTI mírně poklesla, když překvapily zásoby ve Spojených státech, které nečekaně vzrostly. Nicméně na trzích obecně jsme byli svědky hodně velké nejistoty a nervozity. Ta byla vyvolána především obavami investorů z případného bankrotu USA, kde se politici nebyli schopni dohodnout na výši dluhového limitu. To samozřejmě vyvolávalo na trzích obavy a investoři nebyli příliš ochotni nakupovat rizikovější aktiva,“ hodnotí situaci v uplynulém týdnu Petr Čermák.

Ceny pohonných hmot na burze v Rotterdamu pak kopírovaly cenu ropy a držely se na úrovni předcházejícího týdne.

„Díky posilující koruně bychom se v příštích dnech měli dočkat mírného zlevnění a to jak v případě benzínu, tka v případě nafty. Zlevnění by nemělo překročit 20 haléřů za litr,“ vysvětluje Čermák.

V poslední době stále častěji slyšíme o hospodářských problémech řady zemí, ať už se jedná o Řecko nebo nyní Spojené státy. Bankrot těchto zemí by měl pro motoristy na první pohled překvapivě pozitivní dopad.

„Dočkali bychom se pravděpodobně velkých výprodejů v případě rizikových aktiv. Byly by zasaženy trhy akcií a rozhodně i trhy komodit. Pokud by opravdu nastala tato situace, lze očekávat, že cena ropy by zamířila prudce dolů,“ specifikuje důsledky případného bankrotu Petr Čermák.

Petr Jansa, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme