Ceny potravin mohou kvůli zvýšení DPH stoupnout i o víc než deset procent

Změny sazeb DPH, které plánuje vláda, zvednou v Česku ceny potravin zhruba o deset procent. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to prohlásil prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Toman, prezident Potravinářské komory ČR

Miroslav Toman, prezident Potravinářské komory ČR | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Když si k tomu připočtu zvýšení cen energií, zvýšení cen dopravy a tak dále, tak si myslím, že minimálně o deset procent se zvednou ceny potravin. Myslím, že se to projeví během půlroku až roku po navýšení DPH. Je potřeba říci, že výrobci ani obchodníci nejsou hloupí. Do těch cen si to promítnou těsně předtím tak, aby po zvednutí DPH ty ceny mohly zůstat zachovány a řekne se v obchodech: zachovali jsme ceny,” uvedl Miroslav Toman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Potravinářské komory Miroslav Toman mluví o zdražování potravin ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.mp3

Pro potravinářské firmy to bude podle Tomana znamenat snížení výroby. Spotřebitelé totiž budou častěji nakupovat například v Německu a českým obchodníkům se sníží prodej.

Štěpánka Čechová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme