Ceny potravin půjdou nahoru, upozornila Agrární komora

Reforma veřejných financí a hlavně vyšší daň z přidané hodnoty zvedne ceny potravin. Znovu na to dnes upozornili zástupci Agrární komory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zástupci Agrární komory

zástupci Agrární komory | Zdroj: ČTK

Někteří analytici zdůrazňují, že část zvýšené ceny eliminují obchodní řetězce, které nebudou chtít ztratit zákazníky. Prezident Agrární komory Jan Veleba ale tvrdí, že analytici se pletou a ke zvýšení cen potravin skutečně dojde.

"Je k tomu velký důvod, ta daň přichází ve chvíli, kdy na evropském agrárním trhu v současné době chybí mléko, mléčné výrobky, je tam nedostatek drůbeže, začíná nedostatek vajec. Čili přišla situace, kdy ten, kdo má potraviny, bude mít v rukou velký trumf. My, Česká republika, to nebudeme, protože my jsme se za oslavných fanfár té potravinové soběstačnosti zbavili," říká šéf Agrární komory.

Zemědělci poukazují i na skutečnost, že reálné ceny potravin za posledních 17 let výrazně klesly. Zatímco ve spotřebním koši v roce 1990 měly potraviny třiatřicetiprocentní podíl, nyní je to pouhých 16 procent.

Bohumír Mazáč, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme