Ceny ropy a zlata trhaly rekordy

Na devizových i komoditních trzích dnes padal jeden rekord za druhým. Světové ceny ropy vystoupily na nové maximum 111 dolarů za barel. Zlato zase poprvé v historii překročilo 1000 dolarů za troyskou unci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zlato

zlato

Hlavním důvodem je vytrvalý pokles americké měny, která oslabila na historické minimum 1,56 dolaru za euro. Za dalším oslabováním dolaru stál i neočekávaný propad amerických maloobchodních tržeb v únoru.

Kurz koruny k dolaru se díky poklesu americké měny dostal na nové maximum 16,08 haléřů. K euru česká měna naopak oslabuje 25,07 haléřů.

Hlavní ekonom privátní banky Sal. Oppenheim v Německu dnes uvedl, že česká měna bude nadále posilovat a při přechodu na evropskou měnu by se měla obchodovat kolem 20 korun za euro.

Akciové trhy na celém světě dnes padaly. Pražská burza oslabila o 2 %. Nejvíce klesly ceny akcií Erstebank - o 3 %. jediný titul který si udržel růst byla Zentiva. Její akcie přidaly 2 procenta.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme