Ceny ropy dál šplhají rekordně vysoko

Cena ropa od dnešního rána opět láme historické rekordy. Severomořská ropa Brent v Londýně atakovala hranici 40 dolarů za barel, americká ropa se opět dostala nad úroveň 43 dolarů za barel a je momentálně nejdražší za posledních 21 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ceník čerpací stanice

ceník čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Cena ropy reagovala především na zprávy o vývoji v ruské společnosti Jukos. Obavy z omezení těžby ropy v Rusku ale nejsou hlavním důvodem, proč ropa stále zdražuje.

Cenu tlačí nahoru i rostoucí poptávka, která souvisí s oživením světového hospodářského růstu. Nabídka ropy ale zůstává kvůli nepokojům ve světě a nižší výtěžnosti ropy v Perském zálivu omezená a to žene cenu nahoru.

Ropa proto v nejbližší době zřejmě významně nezlevní, naopak může ještě zdražovat, odhaduje analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

"Růst cen ropy vidím aktuálně jako krátkodobou záležitost, čekáme vyřešení situace okolo Jukosu. Nicméně taktéž končí motoristická sezóna a po prázdninách by mohlo nastat mírné snížení," míní analytik.

Kvůli vysokým cenám ropy u nás mohou opět zdražit pohonné hmoty. Podle Štěpána Pírka ze společnosti Colosseum ale tuzemské ceny nafty a benzínu neporostou příliš výrazně.

"Cena ropy je téměř zanedbatelná v cenách benzínu, protože většinu tvoří daně, takže i při tomto výrazném nárůstu na světových trzích to budou změny v řádech desetihaléřů," vysvětlil Pírko.

Podle Pírka analytici očekávají, že by cena benzínu neměla do konce prázdnin překročit 28 korun.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme