Ceny ropy výrazně klesají. Trh je pod tlakem kvůli šíření koronaviru, opatření bank a vlád nepomohly

Ceny ropy v pondělí výrazně klesly, severomořský Brent o více než deset procent. Pohybuje se tak jen těsně nad třiceti dolary za barel. Trh je pod silným tlakem kvůli rychlému šíření nového koronaviru v Evropě a dopadům na ekonomiku. Potvrdil se i propad průmyslové výroby v Číně za první dva měsíce roku, který byl nejvýraznější za 30 let.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn/New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropná rafinerie (ilustrační foto)

Ropná rafinerie (ilustrační foto) | Foto: SatyaPrem | Zdroj: Pixabay

Americká lehká ropa West Texas Intermediate spadla pod 30 dolarů za barel a ztrácí kolem osmi procent. Trh neuklidnila ani série opatření, k nimž sáhly přední centrální banky světa.

Severomořská ropa Brent kolem 13.10 SEČ odepisovala 10,6 procenta zhruba na 30,25 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate pak ve stejnou dobu ztrácela kolem osmi procent na 29,20 dolaru za barel.

Průmyslová výroba v Číně klesla v lednu a únoru o 13,5 procenta, nejvíce za posledních 30 let

Číst článek

Americká centrální banka v neděli večer na svém mimořádném zasedání srazila základní úrokovou sazbu téměř na nulu. Následovaly ji centrální banky Austrálie a Japonska, které podnikly kroky na podporu svých ekonomik.

„Ta cenová odezva je pochopitelná vzhledem k tomu, že nižší úrokové sazby a nové nákupy dluhopisů neudělají nic, aby změnily tu nynější slabou poptávku po ropě,“ řekl podle agentury Reuters analytik Carsten Fritsch z finančního ústavu Commerzbank. Čím více zemí zastaví veřejný život, uzavře hranice a zruší letecké spojení, tím větší bude podle něj dopad na poptávku po ropě. Zejména proto, že klesá ekonomická aktivita.

Mimořádná opatření oznámila i centrální banka Nového Zélandu, která v snížila hlavní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na rekordní minimum 0,25 procenta. Slíbila přitom, že na této úrovni zůstanou úroky nejméně 12 měsíců.

Jihokorejská centrální banka na mimořádném zasedání snížila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 0,75 procenta, nejníže od roku 1999.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme