Ceny ropy výrazně klesly. OPEC odložil rozhodnutí o případném omezení těžby

Ceny ropy prudce klesají. Reagují na to, že se Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) rozhodla oznámit případné omezení těžby ropy nikoli po čtvrtečním setkání svých členů, ale až po pátečním jednání s ostatními producenty v čele s Ruskem.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn/New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropa (ilustrační foto)

Pod další tlak se cena ropy dostala po zveřejnění zprávy o prudkém propadu amerických zásob. Ilustrační foto | Foto: Brendan McDermid | Zdroj: Reuters

Severomořská ropa Brent ve čtvrtek kolem 17.30 SEČ ztrácela 3,6 procenta na 59,36 USD za barel, americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu odepisovala čtyři procenta na 50,75 dolaru za barel.

Jeden z delegátů OPEC agentuře Reuters sdělil, že ropný kartel na čtvrtečním zasedání dosáhl předběžné dohody o snížení těžby. Jeho rozsah podle něj ale zatím nebyl pevně stanoven.

Pozorovatelé odhadují, že dohodnuté škrty v těžbě by se mohly pohybovat mezi jedním a 1,4 milionu barelů denně. Saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih se nechal slyšet, že za přijatelný výsledek by považoval snížení dodávek o jeden milion barelů denně.

Pod další tlak se cena ropy dostala po zveřejnění zprávy o prudkém propadu amerických zásob. Podle amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) se v týdnu do 30. listopadu snížily o 7,3 milionu barelů, zatímco analytici očekávali pokles pouze o 942 000 barelů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme