Ceny ropy stále klesají, na čerpacích stanicích se to zatím neprojevuje

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku mírně klesají. V srpnu se meziměsíčně snížily o deset haléřů. Poslední týdny je levnější i ropa, tedy základní surovina pro jejich výrobu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceny pohonných hmot

Ceny pohonných hmot | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Cena benzinu i nafty se minulý měsíc držela na úrovni 36 korun a 39 haléřů za litr.

Podle společnosti CCS byly ceny nejvyšší v červenci, tedy v období dovolených, a tím pádem i velké poptávky. Průměrně se pohybovaly kolem 36 korun a 48 haléřů.

Levnější ropa zatím přímý dopad na ceny pohonných hmot nemá. Podle analytiků by musel být propad její hodnoty výrazný, aby se to projevilo na zdejších pumpách. Navíc to není jediný rozhodující faktor, který zásadně ovlivňuje ceny benzinu a nafty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zda se zlevnění ropy projevilo na čerpacích stanicích, zjišťoval redaktor Jan Beneš

„Pokles ceny ropy je doprovázen i posilováním amerického dolaru, respektive oslabováním koruny vůči americkému dolaru. Vliv slabší koruny vliv klesající ceny ropy do značné míry kompenzuje. Navíc je zde ještě jeden faktor, a to je ten, že ceny pohonných hmot v Rotterdamu neklesají tak výrazně, jako klesá cena ropy,“ potvrzuje analytik ČSOB Petr Báča.

U leteckých společností je situace s ropou a jejími cenovými výkyvy ještě složitější. Podle Báči se aerolinie zajišťují na měsíce dopředu.

„Ceny ropy jsou pro ně velice významným nákladovým faktorem a nikdo neriskuje, že by musel měnit ceny letenek ze dne na den podle toho, jak se mění cena ropy. Takže letecké společnosti se zajišťují řádově na měsíce až roky dopředu, což znamená, že z jejich pohledu je cena fixní, a tím pádem zlevnění cen ropy by se v letenkách projevilo pouze v delším období,“ dodává analytik.

Ropa zlevňuje kvůli slabší poptávce v Číně

Americká ropa se stále drží pod hranicí 100 dolarů za barel. Aktuálně se obchoduje za 90 dolarů za barel, severomořská ropa je o sedm dolarů dražší.

Hodnota obou oproti včerejšímu dni klesá zhruba o jedno procento. Sráží ji hlavně nový útlum evropské ekonomiky a slabý růst poptávky v Číně.

Mezinárodní agentura pro energii dnes snížila odhad světového růstu poptávky po ropě v tomto roce, a to na 900 tisíc barelů denně.

Martin Hromádka, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme