Ceny ropy zahájily obchodování v Asii poklesem o jedno procento, nejistota po útocích trvá

Ceny ropy zahájily v úterý obchodování v Asii poklesem o více než jedno procento, drží se však relativně vysoko. Obchodníci zůstávají kvůli sobotnímu útoku na ropná zařízení v Saúdské Arábii, které snížily těžbu země o polovinu, nervózní. V pondělí ceny v reakci na útoky stouply nejvíce za několik desetiletí.

Tokio Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Největší exportní přístav pro ropu na světě Ras Tanura v Saúdské Arábii (archivní foto)

Největší exportní přístav pro ropu na světě Ras Tanura v Saúdské Arábii (archivní foto) | Foto: Ahmed Jadallah | Zdroj: Reuters

Kolem 7.30 středoevropského času cena severomořské ropy Brent klesla o 0,9 procenta na 68,41 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 1,3 procenta na 62,07 dolaru za barel.

Vysoká hra Íránu, hodnotí Pojar útoky na ropná pole. Podle Turečka na tom nejvíc vydělala Saúdská Arábie

Číst článek

V pondělí cena ropy Brent po začátku obchodování stoupla o téměř 20 procent, což byl nejvyšší pokles za téměř 30 let. Později část zisků smazala a uzavřela s růstem o 15 procent.

Sobotní útoky posílily nejistotu na ropném trhu, který byl v posledních měsících relativně tlumený kvůli zpomalení globálního ekonomického růstu a americko-čínské obchodní válce. Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a takzvaným dodavatelem poslední instance, na kterého se spoléhalo v době nečekaného výpadku dodávek jinde.

„Otázkou zůstává, jak dlouho bude trvat, než se dodávky obnoví,“ uvedla analytička Natixis Investment Managers Esty Dweková. „Nicméně (geopolitická) riziková přirážka, kterou trhy v zásadě v posledních měsících ignorovaly ve prospěch obav z růstu, bude pravděpodobně v budoucnu promítnuta do ceny,“ dodala.

Ukazatel volatility na ropném trhu stoupl v pondělí nejvýše od prosince a obchodní aktivita naznačila, že investoři očekávají v nadcházejících měsících vyšší ceny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme