Ceny tepla jsou často neoprávněně vysoké, tvrdí poslanec ODS Ježek

Ceny tepla jsou v Česku neoprávněně vysoké. Na jednání kontrolního výboru sněmovny to řekl poslanec ODS Libor Ježek. Odběratel energie je podle něj navíc v nevýhodné pozici, protože pro něj nejsou dostupné informace o tom, z čeho a za kolik se teplo vyrobilo. Cenová regulace je proto v některých případech porušována a orgány, které mají teplárenství na starosti, se současnou situací nic zásadního nedělají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

teplárna

teplárna | Foto: United Energy

Ceny v teplárenství jsou neprůhledné a často jsou v některých krajích až o stovky procent odlišné, prohlásil dnes na jednání výboru občanský demokrat Libor Ježek.

"Největší problém je nefunkčnost celého systému, která umožňuje podvody, tunelování kapes odběratelů a daňové úniky," uvedl poslanec.

Zástupci tepláren s tím ale nesouhlasí. Podle nich se nekalým způsobem může chovat jen zlomek společností. Různá cena potom podle generálního ředitele Plzeňské teplárenské Tomáše Drápely závisí na tom, z čeho se teplo vyrábí.

"Děláte-li ho z uhlí, což je 90 procent energie, tak máte vstup řádově od 30 do 40 korun. Z plynu máte 310 korun, z biomasy 150 korun. Konkrétně v Liberci, který pan poslanec neustále opakuje, je problém zaprvé nevhodné palivo, topný olej, což je nejdražší vstup, jaký může v teplárenství být, a druhá věc je nevhodné rozvody," podotkl Drápela.

Podle Ježka se ale některé suroviny také překupují. Do budoucna by se proto podle něj měla hlavně změnit cenová regulace v teplárenství a dostupnost veškerých informací odběratelům. Výbor se bude energetikou znovu zabývat na konci listopadu.

Ministerstvo průmyslu se debatě o změnách nebrání, celý systém by se ale podle náměstka Tomáše Hünera měnit neměl. "Souhlasí s tím, že je třeba zlepšit systém kontrol, ale neměnit ho zcela z gruntu, protože ten systém funkční je," řekl Hüner.

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme