Ceny v červenci rostly nejvíce za dva roky

Spotřebitelské ceny v Česku dál rostou. V červenci se oproti loňsku zvýšily o 3,2 procenta, tedy nejvíce za poslední dva roky. Ve srovnání s červnem stouply o 0,4 procenta, oznámil dnes Český statistický úřad. Analytici připisují tento výsledek hlavně sezónním trendům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Podle Tomáše Pilaře z Wood and Company se na větším průměrném zdražování nejvíc v červenci podepsaly ceny letních rekreací, což je ale jenom sezónní výkyv.

"Zaznamenaly růst o 5,3 procenta, jednalo se spíše o kulminaci cen a v příštím měsíci očekáváme již jejich pokles," míní Pilař.

Růst cenové hladiny podle statistiků ovlivnilo vzhledem ke své váze ve spotřebním koši i bydlení. Vzrostly totiž úhrady placené v družstevních bytech a bytech vlastníků. V důsledku lednové změny spotřební daně pokračoval také růst cen tabákových výrobků.

Opačným směrem působily sezónní výprodeje oděvů a obuvi. Po čtyřech měsících růstu klesly v červenci i ceny pohonných hmoty, které reagovaly na výrazné posílení koruny vůči dolaru.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme