Ceny v lednu stouply o 1,3 procenta. Hlavně kvůli vyšší DPH

Spotřebitelské ceny v lednu vzrostly o 1,3 procenta. To je zhruba stejný vývoj, který čekala většina analytiků. Údaje o lednové inflaci zveřejnil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokladna

Pokladna | Foto: Tomáš Adamec

Na vyšších cenách se podílí hlavně zvýšení sazeb DPH o jeden procentní bod. Skokově zdražily některé služby a produkty. Mezi ně statistici například počítají elektřinu, vodu, plyn, některé potraviny, a to především pečivo a ovoce. A také bydlení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O lednové míře inflace mluvil Jan Beneš

V dopravě vzrostly ceny pohonných hmot. Dráže vyšly rovněž telefonické a telefaxové služby.

Inflace je nárůst všeobecné cenové hladiny zboží a služeb v ekonomice v určitém časovém období. Změnu cenové hladiny udává míra inflace, která se vypočítává jako poměr vybraného cenového indexu na konci a na začátku období.

Spotřebitelské ceny meziročně vzrostly téměř o dvě procenta. To je o něco méně než v prosinci. Důvodem tohoto vývoje byl výraznější meziměsíční růst cen v lednu 2012 než v lednu 2013.

Průměrná meziroční míra inflace za loňský rok přesáhla 3 procenta a oproti roku 2011 byla vyšší skoro o 1,5 procentního bodu. To je podle statistiků nejvyšší hodnota za poslední čtyři roky.

Ceny stouply v lednu kvůli DPH meziměsíčně o 1,3 pct | Foto: ČTK

Milan Kopp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme