Ceny v listopadu po osmi měsících opět vzrostly

Ceny v Česku opět rostou - v meziměsíčním srovnání v listopadu zboží a služby celkově podražily o 0,2 procenta, což je první zdražení od března letošního roku. Potvrzuje to šetření Českého statistického úřadu, podle něhož ceny rostly i v meziročním srovnání: po říjnovém zlevnění v listopadu došlo v porovnání s cenami před rokem ke zdražení o 0,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpací stanice | Foto: Fotobanka stock.xchng

Růst cen byl podle ekonoma Raiffeisenbank Michala Brožky zapříčiněn hlavně rostoucími cenami pohonných hmot a také potravin, jež předtím 9 měsíců klesaly a stále jsou o 4 -5 % nižší než před rokem. Zlevnily hlavně dovolené.

Podle Brožky bude i během dalšího roku riziko inflace velmi malé. "Bude-li koruna dále posilovat, inflace by hrozit neměla," uvedl Brožka ve vysílání Rádia Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Raiffeisenbank Michal Brožka a analytik X Trade Brokers Jaroslav Brychta o vývoji inflace ve 3. čtvrtletí

"Počítá se s dalším růstem cen ropy, což se projeví dalším zdražováním pohonných hmot. Mírně podraží i potraviny. Od ledna vzroste nájemné i ceny některého spotřebního zboží kvůli růstu DPH a spotřební daně, zlevní elektřina a plyn," vypočetl Brožka.

Dodal, že česká ekonomika podle něj dosedla na dno již v polovině roku a nyní už prochází fází určité stabilizace. "Export by se měl v dalším roce mírně zvyšovat, nezaměstnanost ještě asi půl roku poroste, inflace bude jen velmi mírná," nastínil další vývoj Brožka.

Koruna mírně posílila

Česká měna na zveřejněná data zareagovala podle analytika X Trade Brokers Jaroslava Brychty pozitivně.

"Česká měna zpevnila asi o 7 haléřů vůči euru na 25,70. Obchodníci začali totiž spekulovat o tom, že by ČNB nemusela dále snižovat úrokové sazby," uvedl Brychta ve vysílání Rádia Česko s tím, že sazby by se už podle jeho názoru snižovat nemusely, mohly by zůstat na nynější úrovni, a to i kvůli tomu, že ceny začaly opět růst i kvůli tomu, že koruna se drží nad hranicí 25 korun za euro, což byla pro ČNB kritická hranice.

Roman Chlupatý, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme