Ceny v průmyslu nadále rostou. Zdražilo hlavně mléko a vejce

V září rostly ceny průmyslových, stavebních i zemědělských výrobců. Informaci zveřejnil v pondělí Český statistický úřad. Růst cen může ovlivnit i ceny potravin. Nejvíce zdražily vejce, mléko nebo čerstvé ovoce.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vejce (lustrační foto)

Vejce (lustrační foto) | Zdroj: Reuters

Analytici tvrdí, že ceny výrobců rostly překvapivě rychle. V září ceny v průmyslu meziročně rostly o 1,7 procenta. Stavebnictví je na tom podobně. Ale velké zdražování je vidět u cen zemědělských výrobců. Ty meziměsíčně zrychlily o 2,6 procenta, i když meziročně jejich růst mírně zpomalil. Je ale důležité, že zůstává už pátý měsíc nad 10 procenty. Je to nejrychlejší růst od přelomu let 2012/2013.

Dá se to předpokládat, že by se na českém trhu mohly zdražovat potraviny. Záležet ale bude na obchodnících. „Určitě zdražení potravin pro spotřebitele můžeme očekávat, protože ceny zemědělských výrobců jsou jakýmsi indikátorem toho, jak se ceny potravin budou potom dále v ekonomice vyvíjet,“ popisuje pro Radiožurnál analytik Komerční banky David Kocourek.

Nejvíce rostly ceny vajec a mléka. U toho byl meziroční růst dokonce více než 39 procent. Čerstvé ovoce podražilo meziročně téměř 38 procent a třeba brambor o více než 10 procent.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme