Ceny vepřového porostou

Producenti masných výrobků očekávají v lednu přebytek vepřového v důsledku zvyšování cen živých vepřů. Například společnost Masný průmysl Krásno z Valašského Meziříčí nyní zvažuje, od kterých dodavatelů maso vykupovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lidé ve frontě na vepřové

lidé ve frontě na vepřové | Foto: Luboš Pavlíček

Jak dodává obchodní ředitel Pavel Kváč, je pro ně komplikované operativně zvyšovat cenu masa na pultech a musí proto propad řešit uvnitř podniku: "Jelikož ceny na výstupu se nám nedařilo kvůli konkurenci hlavně mezi velkými nadnárodními řetězci adekvátně zvyšovat k cenám vstupů."

"Takže toho plyne obrovský tlak na snižování našich nákladů, na zefektivnění všech našich činností. Ruku v ruce s tím tlak na zvyšování cen prodejních, což se do jisté míry podařilo, ale nikoli k naší spokojenosti, takže budeme v tomto tlaku pokračovat," uvedl Kváč.

Až do minulého týdne zpracovatelské firmy vepřové vykupovali za 25 korun, což je podle šéfa Národního odbytového družstva Centroodbyt Jana Veleby deset korun pod výrobními náklady. Důvodem nízké ceny přitom údajně není nadbytek masa na trhu.

"Jeden z hlavních důvodů je, že zpracovatelé museli výrazně investovat před vstupem do Evropské unie, takže přitlačili na zemědělce místo toho, aby si vyjednali lepší ceny u obchodních řetězců," tvrdí Veleba.

Milan Kopp, Martin Hromádka, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme