V červenci pokračoval růst cen výrobců. V průmyslu a zemědělství ale zpomalil

V červenci letos pokračoval meziroční růst cen výrobců. V průmyslu a zemědělství, ale oproti červnu zpomalil. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad. Nejvýrazněji ceny stouply opět v zemědělství, a to o 39,8 procenta. Ceny průmyslových výrobců se meziročně zvýšily o 26,8 procenta, ceny stavebních prací o 13 procent a ceny tržních služeb pro podniky o 6,3 procenta. Ceny výrobců naznačují vývoj cen pro spotřebitele.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obilí, ilustrační foto

obilí, ilustrační foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Meziměsíčně nebyl posun cen v jednotlivých odvětvích tak jednotný jako v meziročním srovnání. Stouply ceny ve stavebnictví o rovné jedno procento a v průmyslu se zvýšily o 0,3 procenta. Naopak v zemědělství ceny oproti předchozímu měsíci klesly o 3,6 procenta a snížily se také mírně ve službách o 0,8 procenta.

Cena pšenice klesla na úroveň před válkou, čeští pekaři ale nezlevní. Na vině je hlavně drahá energie

Číst článek

Meziročně se ceny všech výrobců zvyšují nepřetržitě skoro od začátku loňského roku. V letošním roce už růst v jednotlivých měsících zrychlil až na desítky procent.

V zemědělství stouply oproti loňsku nejvíce ceny v rostlinné výrobě, a to o 51 procent. Třeba ceny obilovin se zvýšily o 63 procent, ceny olejnin o 50 procent, ceny brambor o 49,1 procenta, ceny čerstvé zeleniny o 21,2 procenta a ceny ovoce o 9,4 procenta.

V živočišné výrobě růst dosáhl 25,8 procenta. U drůbeže statistici zaznamenali zdražení o 29 procent, u vajec o 28,6 procenta, u skotu o 27,8 procenta, u mléka o 27,2 procenta a u jatečných prasat o 17,8 procenta.

V průmyslu meziročně zdražily zejména energie, jejichž cena vzrostla o 54,5 procenta. Ceny průmyslových výrobců bez započtení energií stouply jen o 18 procent. Ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu se zvýšily o 49,8 procenta a ceny chemických látek a výrobků o 47,1 procenta.

V těžbě a dobývání činilo zdražení 30,4 procenta a u obecných kovů a kovodělných výrobků 23,8 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku vzrostly o 22,2 procenta.

Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly v červenci meziročně vyšší o 21,7 procenta. Ve službách vzrostly oproti loňsku ceny za reklamní služby a průzkum trhu o 22,5 procenta, za služby v oblasti zaměstnání o 17,1 procenta a za skladování a podpůrné služby v dopravě o 14,6 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme