Ceny za služby při zadávání veřejných zakázek zřejmě porostou

Novela zákona o veřejných zakázkách, která začne platit 1. dubna, má systém tendrů zprůhlednit a má je také zlevnit. Například ale obce budou zřejmě platit za právní služby víc a peníze budou inkasovat firmy, které se vyřizováním zakázek zabývají. Zakázek bude totiž třikrát víc než doposud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba mostu přes dálnici D1 u Říčan, EXIT 11

Stavba mostu přes dálnici D1 u Říčan, EXIT 11 | Foto: ŘSD ČR

Čisté ruce při zadávání zakázek vyjdou draho. Vyřizování zakázek totiž podraží a to přesto, že jich bude víc. Znalci odhadují, že nové firmy, které by uměly tendry zpracovat, hned tak rychle nevzniknou. Takže cena za služby půjde nahoru

„Především vzroste počet úkonů, které budou nuceni zadavatelé v průběhu procesu zadávacího řízení činit. Tak tam očekáváme nárůst cen směrem nahoru. A to výrazně, v řádech desítek procent,“, říká Pavel Robek, jednatel s.r.o. Gordion, která ovládá podstatnou část trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ceny za služby při zadávání veřejných zakázek kvůli novému zákonu zřejmě porostou. Podrobnosti zjišťoval reportér Lubomír Smatana.

Státní úřady mají na vyřizování zakázek obvykle spoustu úředníků a vyšší ceny je moc trápit nebudou. Na boj proti korupci ale doplatí malé obce, které nemají peníze na to, aby přijaly dalšího člověka. Navíc ten jako zaměstnanec nemůže nést odpovědnost za špatně vyřízené zakázky.

„A často bývá i povinnou součástí těchto poradenských smluv i pojistná smlouva pro případ vzniku škody, která vznikla chybnou poradenskou činností. Což vlastní zaměstnanci takovouto odpovědnost vůči zadavateli většinou statutárnímu orgánu zadavatele, nemají,“ říká Pavel Robek.

Zakázky proto prodraží i pojištění. Plzeňský advokát Michal Bernášek ale upozorňuje na rozdíl mezi tím, když zakázky pro obce vyřizuje společnost s ručením omezením nebo advokátní kancelář.

„Podle mě základní problém, který zatím nikdo neřeší, je v odpovědnosti. Advokát nese odpovědnost a pro případ škody je ze zákona pojištěn. A taková ta klasická ‘eseročka‘, která veřejné zakázky pořádají, to pojištění mnohdy nemají,“ vysvětluje.

Nešťastné starosty trochu uklidňuje Pavel Slípek, který spravuje několik portálů s právní problematikou a veřejnými zakázkami. Podle něj lze náklady mnohdy platit z dotací, zvláště těch z Bruselu.

„Velká většina dotací, zejména evropských, obsahuje programy na podporu administrativní pomoci s organizací veřejných zakázek. I proto na místě se o tyto zdroje ucházet a tím vlastně šetřit rozpočet toho daného subjektu,“uvádí.

I tak ale novela přidělá starostům zásadní starosti a mnozí si s nimi bez pomoci kolegů nebo třeba Svazu měst a obcí sami neporadí. Od zástupců státu pomoc nečekají. Ti zatím nepřipravili ani prováděcí vyhlášku.

Ľubomír Smatana, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme