Ceny zeleniny rostou, benzín dál zlevňuje

Poměrně velké zdražení cen zeleniny za poslední týden hlásí Český statistický úřad. Například na Pardubicku zdražily brambory bezmála o třetinu. Výrazně vyšší, a to i v celorepublikovém průměru, je teď také cena rajčat a paprik. Méně naopak zaplatí řidiči u pump.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zelenina

zelenina | Foto: vegetarian.cz

Rajčata podražily v průměru o šest korun za kilo, papriky o pět korun. Podobné sezónní výkyvy se ale hlavně před Vánoci opakují každým rokem. Jinak se ceny v prvním adventním týdnu příliš nehýbaly, potvrzuje Jana Bondyová z ČSÚ.

"Když jsem se podívala vzhledem k tomu, že se peče vánoční cukroví, na stejný týden v minulém roce, tak vloni bylo máslo o tři koruny levnější, cukr byl levnější o šest korun a vajíčka o 50 haléřů," srovnala Bondyová.

Dolů jde nyní na jatkách cena vepřového. Ještě v polovině října byla o tři koruny vyšší. Jak ale dodává analytik Petr Havel, na pultech to hned tak neprojeví. "Na přelomu letošního a příštího roku spotřebitel na cenách tento pokles nepozná," uvedl Havel.

Statistici dnes také potvrdili další zlevnění u benzinových pump. "Průměrná cena pohonných hmot klesá již pátým týdnem," dodává jejich mluvčí Ladislav Pištora. Za každý litr naturalu 95 tak mohli řidiči v posledním týdnu ušetřit 30 haléřů.

Martin Hromádka, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme