Ceny zemědělských plodin rostou. Trend je ale krátkodobý

Cena pšenice se v noci na dnešek na komoditní burze v Chicagu vyšplhala na 23 měsíční maximum. Jeden bušel, tedy zhruba 27 kilogramů, podražil o 8 procent na 8,155 dolaru. Trh tak reagoval na rozhodnutí Ruska zakázat s platností od poloviny srpna do konce roku vývoz obilí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklizeň obilí na ohromném lánu

Sklizeň obilí na ohromném lánu | Foto: Corel GALLERY

Moskva k tomuto kroku přistoupila kvůli katastrofálnímu suchu a požárům, které zničily část úrody. Podle expertů zákaz vývozu povede i v dalších měsících k růstu cen zemědělských komodit a potravin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ceny zěmědělských komodit rostou. Téma pro analytika společnosti Colesseum Petra Čermáka.

Šéfekonom americké Federace farmářů Bob Young tvrdí, že by se ceny pšenice mohly do konce roku zvýšit o dalších 12 procent, což si myslí i analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

„Rusko, coby třetí největší exportér obilovin na světě, bude i nadále podporovat ceny pšenice a dalších obilovin. Ta by mohla v následujících týdnech nadále růst, ale jakákoli přesná specifikace růstu je v tuto chvíli pouhou spekulací,“ uvedl pro Rádio Česko Čermák a dodal:

„Dá se rovněž očekávat i růst dalších zemědělských komodit. Koneckonců už se tak děje, protože problémy s počasím po celém světě podporují obecně trh se zemědělskými komoditami obecně. To v praxi znamenám, že v posledních týdnech roste nejen cena pšenice, ale i cena ovsa, sóji a kukuřice.“

Index cen potravin sestavovaný Spojenými národy je stále o 22 procent pod svým maximem z roku 2008. Podle Čermáka se ale nedá očekávat, že by v dohledné době došlo k přiblížení k obdobné hranici.

„Musely by přijít další šoky, Neumím si představit, že by se ceny dostaly nad úroveň z roku 2008. Růst cen je navíc krátkodobý a bude záležet na tom, jak dlouho vydrží. Pokud by ale růst zemědělských komodit rostl nadále, může to vést ke zdražování potravin,“ řekl analytik společnosti Colosseum.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme