Ceny zemědělských výrobků zaznamenaly další pokles

Ceny zemědělských výrobků dále klesají. Meziročně se ceny tomto oboru snížily o více než 15 procent a například jen rostlinné výrobky zlevnily o téměř 44 procent. To je největší pokles od roku 1992. Podle ekonomů by tak mohly zlevnit potraviny v obchodech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zelenina

zelenina | Foto: vegetarian.cz

Nejvýrazněji klesly ceny brambor a zeleniny, které se snížily o více než polovinu, zlevnily ale také obiloviny a ovoce. Ceny živočišných výrobků vzrostly o 8,1 procenta kvůli růstu cen jatečného skotu. Ceny skotu, ale i prasat stouply meziročně zhruba o pětinu.

Podle analytičky Raiffesen Heleny Horské se díky poklesu cen zemědělských produktů brzy dočkáme dalšího zlevnění potravin na pultech obchodů. "Podle mého názoru bude v dalších měsících pokles cen potravin pokračovat. Změna může přijít až s rannými bramborami, které vždy zvyšují cenu potravin," uvedla Horská.

Podle názoru některých analytiků jsou klesající ceny potravin také dalším silným argumentem pro snížení inflační prognózy. Je proto i možné, že centrální banka opět přistoupí ke snížení úrokových sazeb na 1,75 procenta, což by bylo historické minimum.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme