Ceny zemního plynu jdou ode dneška mírně nahoru

Domácnostem ode dneška zdražuje plyn. Nejvíc to pocítí ti, kdo plynem topí i vaří - cena se zvedne v průměru o 23 korun měsíčně. Ke zvýšení cen přistoupil hlavní tuzemský dodavatel RWE Transgas a Pražská plynárenská. Jihočeská plynárenská domácnostem ceny naopak zlevní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynový hořák

Plynový hořák | Foto: Marián Vojtek

Společnost RWE Transgas zvyšuje počínaje 1. dubnem ceny plynu v průměru o 43 setiny procenta. Pro domácnosti ceny vzrostou průměrně o 1,17 procenta. Naopak velkoodběratelům cena klesne o 0,36 procenta.

Zemní plyn používá více než dva a půl milionu domácností. Není to sice nejlevnější palivo, ale výhodou je pohodlí a šetrnost k životnímu prostředí.

Navíc je tuzemský trh s plynem od dnešního dne plně otevřený, stejně jako trh s elektřinou. Ceny už si tedy určují sami dodavatelé. Dosud je stanovoval Energetický regulační úřad, který teď reguluje jen úhrady za přepravu a distribuci.

Naděžda Hávová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme