Čepro změní systém obchodování s pohonnými hmotami

Státní společnost Čepro od příštího měsíce změní systém obchodování s pohonnými hmotami. Jeho zákazníci už nebudou smět mezi sebou obchodovat v rámci daňového skladu firmy. Cílem je omezit daňové úniky a možnosti krácení daně z přidané hodnoty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohonné hmoty. Ilustrační foto.

Pohonné hmoty. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle odhadů přichází stát ročně o pět miliard korun. Umožňuje to systém fungování daňového skladu, ve kterém si obchodníci s pohonnými hmotami ukládají zásoby, které pak distribuují čerpacím stanicím.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o systému obchodování s pohonnými hmotami připravil Jaroslav Skalický.

„Máme dva daňové úřady. Jeden je zodpovědný za výběr DPH, neboli finanční správa. Druhý je zodpovědný za výběr spotřební daně, neboli celní správa. Druhý moment je, že obě tyto daně se aplikují v jiném časovém momentu,“ říká generální ředitel společnosti Čepro Jiří Borovec.

„To znamená, že v okamžiku, kdy se obchoduje uvnitř skladu, tak se obchoduje bez spotřební daně. Kupující tedy zaplatí cenu produktu plus DPH. Zatímco, když se vyskladňuje, tak se platí cena produktu plus spotřební daň. A toto je celý základ pro výpočet DPH,“ podotýká Borovec.

Velmi špatně dohledatelné

Podvodné firmy si ale mezi sebou třeba i několikrát během dne papírově pohonné hmoty v rámci daňového skladu přeprodají. Až firma, která prodává zboží z daňového skladu ven, ale odpovídá za DPH z celé ceny zboží. Tedy včetně spotřební daně. Tu ale podvodníci nezapočítají.

„Daňový únik je patrně založen na tom, že se neplatí část DPH, která by byla úměrná spotřební dani. Je to velmi špatně dohledatelné. Firmy mizí na trase, stává se, že jim vyhoří účetnictví nebo že i nakonec přiznají daně z DPH, ale dostanou nějakou likvidační, penalizační fakturu někde z Kypru a firma umře. To znamená, že firma daň přizná, ale nikdy ji nezaplatí,“ upozorňuje generální ředitel společnosti Čepro.

O daňových únicích se podle něho všeobecně ví. Nikdo ale zatím žádnou firmu neusvědčil. Nový systém přeprodávání pohonných hmot v rámci daňového skladu už neumožní.

Změnu už úřad posvětil

„Dál budeme sloužit klientovi, který si u nás chce uložit hmotu. Ale bude to tak, že ty jsi klient A, naskladníš do Čepra. Když chceš s hmotou manipulovat, vyskladníš z Čepra a prodáváš mimo Čepro. To znamená včetně ceny, spotřební daně, včetně celkového DPH,“ vysvětluje Borovec.

Změnu v systému obchodování s pohonnými hmotami už společnosti Čepro posvětil Úřad pro hospodářskou soutěž. Souhlasí s ním i ministerstvo financí a celní správa. Čepro je v Česku dominantním daňovým skladem, ale není jediným.

Proto očekává, že stát zavede systém také v dalších daňových skladech. Daňové úniky při obchodování s pohonnými hmotami by také měla omezit chystaná novela zákona o pohonných hmotách. Ta navrhuje zřízení registru prodejců pohonných hmot, který povede celní správa.

Jaroslav Skalický, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme