Černá Hora se bude muset vzdát eura, aby se v budoucnu mohla stát členem EU

Černá Hora se bude muset v brzké době vzdát eura. Důvodem je budoucí členství v Evropské unii. Balkánská země není součástí eurozóny, evropskou měnu ale používá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskevská ulice v moderní části čenohorské metropole Podgorica

Moskevská ulice v moderní části čenohorské metropole Podgorica | Foto: CC BY 3.0, Bojan Orović

Důvody, proč se právě teď vyzdvihuje otázka vzdání se eura jako platidla, jsou dva. Jednak Černá Hora nemůže mít kvůli euru svoji monetární politiku.

„V tuto chvíli černohorské ministerstvo financí přiznává, že je potřeba sekat penze, dělat neuvěřitelné škrty kvůli tomu, aby si Černá Hora ještě mohla euro zachovat,“ říká redaktor Českého rozhlasu Martin Ježek, který situaci na Balkáně podrobně sleduje.

„Země by měla daleko větší manévrovací prostor, kdyby měla svoji valutu, se kterou by mohla centrální banka určovat své vlastní úrokové sazby, měnu devalvovat nebo zhodnocovat. To s eurem nemůže,“ vysvětluje Ježek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na Balkáně sleduje redaktor Českého rozhlasu Martin Ježek.

Druhým faktem je, že se Černá Hora dostává do důležité fáze vyjednávání o budoucím vstupu do Evropské unie.

„Evropská centrální banka se ke všemu staví rezervovaně. Podle ní je euro globální měna, nemůže kontrolovat všechno v případě, že ho Černá Hora používá, nemůže k tomu dát komentář,“ tvrdí Ježek.

Černá Hora musí před vstupem do EU splnit Maastrichtská kritéria a to by v současné době nebylo podle Ježka pro zemi úplně jednoduché.

Černá Hora se používáním eura chtěla oddělit od režimu Slobodana Miloševiče, proto v roce 1999 opustila dinár. Nešlo tehdy jen o ekonomické osvobození, ale i o politické distancování.

„Němci svolili k tomu, aby Černá Hora zavedla jako používanou valutu německou marku a z té se pak stalo euro,“ říká Ježek.

Kromě Černé Hory používá euro i Kosovo, které také není členem Evropské unie. „Takovou kuriozitou je takzvaná konvertibilní marka, kterou se platí v Bosně a Hercegovině. To je marka, která je fixním kurzem vázaná na euro,“ dodává Ježek.

Euro by mohlo v Černé Hoře nahradit perper, což je v balkánských zemích tradiční název pro historickou valutu, nebo dinár.

Vladimír Kroc, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme