Černou listinu daňových rájů má mít Evropská unie v prosinci. Doplnit by ji mohly i sankce

Evropská unie by měla v prosinci odsouhlasit černou listinu daňových rájů. Uvedl to po úterním jednání ministrů financí členských zemí EU místopředseda Evropské komise pro euro, finanční stabilitu a finanční služby Valdis Dombrovskis. Státy by podle něj měly zároveň schválit i sérii opatření vůči státům, které se na seznamu ocitnou.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smlouva (ilustrační snímek)

Smlouva (ilustrační snímek) | Foto: Fotobanka Pixabay

Český ministr financí Ivan Pilný (ANO) řekl, že jeho kolegové, například francouzský ministr Bruno Le Maire, právě potřebu reálných sankcí zdůrazňovali. „Týkaly by se přístupu třeba k evropským fondům a dalším nástrojům," uvedl český ministr.

Česká republika s návrhy problém nemá, ministr ale právě u otázky možných sankcí vůči daňovým rájům debatu v prosinci očekává. Sankce, například nemožnost přístupu k penězům z Evropské investiční banky, nemohou být likvidační v případě zemí, které mají jen malé problémy.

Spojené státy na seznamu daňový rájů?

Na vzniku černé listiny pracuje EU od loňského roku. Už před více než rokem zveřejnila seznam přibližně 90 zemí, u nichž podle expertů existovalo větší riziko vyhýbání se daňovým povinnostem.

Staré případy v nové aféře Paradise Papers. Úniky zmiňují kauzu Viktora Koženého nebo Kajmanských fondů

Číst článek

Státy už se také dohodly, podle jakých kritérií budou případně „nespolupracující daňové jurisdikce" posuzovat.

V úvahu mají být brány daňová transparentnost, spravedlivá podoba zdanění a doporučení Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj týkající se problematiky boje se snižováním daňových základů a přesunování zisků.

Mezi devadesátkou zemí byly jak státy běžně označované za daňové ráje, tak i vyspělé ekonomiky včetně například Spojených států nebo Austrálie.

Na tyto země se v únoru EU písemně obrátila s výzvou, aby s unií v boji proti daňovým únikům spolupracovat začaly. Na odpovědi teď EU podle diplomatů čeká, přibližně do poloviny listopadu. Pak začne být sestavován konkrétní seznam, který bude zřejmě čítat několik desítek států.

Kauza Paradise Papers

Téma daňových úniků probírala úterní ministerská schůzka mimořádně, v souvislosti s několik dní starým zveřejněním dokumentů Paradise Papers. Velké množství uniklých finančních dokumentů podle Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů ukazuje, jak vlivní a velmi bohatí lidé tajně investují obrovské sumy v daňových rájích.

Výjimkou není podle zjištění konsorcia ani soukromý majetek britské královny Alžběty II. Databáze obsahuje 13,4 milionu dokumentů, z nichž většina pochází od dvou velkých firem pohybujících se ve světě offshoreových financí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme