Čerpací stanice se potýkají s dopady opatření. ‚Nedostatek pohonných hmot nehrozí,‘ říká expert

Výpadek tržeb z březnových prodejů pohonných hmot v Česku kvůli dopadům opatření proti koronaviru jde do miliard. U benzinu jde odhadem o 30 procent, tedy 1,4 miliardy korun a u nafty o 20 procent, tedy 1,6 miliardy korun. Čerpací stanice navíc musí řešit pokles tržeb z doplňkových služeb, například zavřených restaurací. Řekl to Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO).

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpací stanice | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Další vývoj bude podle Louly záležet na tom, jak rychle budou restrikce uvolňovány a jak rychle se ekonomika opětovně nastartuje.

Například státní distributor paliv Čepro, který provozuje síť čerpacích stanic EuroOil, minulý týden uvedl, že očekává kvůli koronavirové krizi letos propad čistého zisku, v nejčernějším odhadu téměř o třetinu.

Cena pohonných hmot bude dál klesat, propad ropy se může během května opakovat, míní ekonom Kovanda

Číst článek

„Zatím pracujeme s výhledem, že spotřeba paliv poklesne o pětinu a přibrzdění ekonomiky bude trvat do konce května. V takovém případě odhadujeme, že náš hospodářský výsledek v roce 2020 klesne o zhruba 30 procent,“ sdělil tehdy generální ředitel firmy Čepro Marek Duspěva. Síť je s počtem 203 pump třetí největší na českém trhu. Nouzový stav kvůli šíření nákazy koronaviru platí v Česku od 12. března.

Čerpacích stanic bude dostatek

Kvůli snížené poptávce po pohonných hmotách v souvislosti s opatřeními proti šíření nemoci covid-19 některé čerpací stanice v Česku přerušily dočasně provoz. Jde o část pump skupiny MOL nebo sítě Free1 GAS. Analytici nevylučují, že kvůli současné situaci mohou některé pumpy skončit úplně. Podle Louly zásadní problémy trhu nehrozí, Česko je dlouhodobě zemí, kde je vysoká četnost čerpacích stanic.

„V České republice je celkem 4000 veřejných čerpacích stanic, vztáhneme-li tento údaj k celkové silniční síti, je na každých 14 kilometrech nějaká veřejná čerpací stanice,“ uvedl Loula. „Není nám znám případ, že by, při tak velké konkurenci čerpacích stanic, byl nedostatek pohonných hmot nebo vázlo zásobování. Za nouzového stavu je pak zcela bez problémů dostatek pohonných hmot i pro složky integrovaného záchranného systému a další odvětví náročná na spotřebu nafty - například zemědělství nebo stavebnictví,“ sdělil.

Německé automobilky obnovují výrobu, chybí jim součástky ze zahraničí. Škodovka začne fungovat za týden

Číst článek

Spotřeba roste

Doplnil, že některé benzinové stanice zkracují prodejní dobu, nebo kvůli úsporám na personálu a prodloužení provozní doby zvažují přechod nebo doplnění stojanů na bezobslužný provoz. „Vzhledem k náročnosti přestavby je to záležitost ve střednědobém horizontu. Výroba automatu trvá minimálně měsíc a jeden automat s platebním terminálem včetně instalace může přijít na 250 až 300 tisíc korun,“ dodal Loula.

V polovině března ČAPPO uvedlo, že spotřeba nafty a benzinu v Česku loni mírně stoupla. Spotřeba nafty podle asociace proti roku 2018 vzrostla o 1,5 procenta na 5,98 miliardy litrů a benzinu o 0,7 procenta na 2,16 miliardy litrů. Hlavním důvodem vyšší spotřeby byl růst české ekonomiky, uvedl při oznámení statistiky Loula. Už tehdy dodal, že letošní čísla významně ovlivní současné šíření nákazy nového koronaviru a s tím spojená omezení, a to i přesto, že ceny pohonných hmot u českých pump od ledna klesají. Důvodem je propad cen ropy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme