Červený kříž rozdává potraviny v Evropě. Na starém kontinentu roste hrozba chudoby

V Evropě roste ohrožení chudobou. Varuje před tím Evropská komise. Zajímavé zkušenosti mají i dobročinné organizace. Zatímco dříve Červený kříž rozděloval pomoc především do zemí třetího světa, teď čím dál více zejména potravinové pomoci směřuje do evropských zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Červený kříž

Červený kříž | Foto: Kateřina Křenová

Množství jídla, které Červený kříž rozdá v Evropě v rámci boje s chudobou, dosáhlo úrovně naposledy viděné po druhé světové válce.

Kvůli rozšiřování chudoby poskytuje potravinovou pomoc ve 20 zemích Evropské unie. Například v Rumunsku vloni rozdal přes 500 tisíc kilogramů potravin více než 80 tisícům rodinám v nouzi.

Ve Španělsku jsou na darovaném jídle závislé tři miliony lidí. Loni tamní pobočka rozdala 33 miliony kilogramů potravinových výrobků potřebným. Přes 20 tisíc osob také podpořila při placení nájmu nebo při zajišťování vody nebo elektřiny.

Lidé nemají peníze na topení

Zvláště o energetické chudobě se v poslední době hodně mluví. Lidé si nemohou v zimě dovolit platit za vytápění svých domovů. A často nemají ani na rostoucí účty za elektřinu.

To je častý případ v Bulharsku. Ve Španělsku uvádí místní organizace Červeného kříže, že ze dvou milionů lidí, kterým pomáhala, neměla dost peněz na topení téměř polovina. S rostoucí nezaměstnaností se na hranici chudoby dostávají i domácnosti ze střední třídy.

Ačkoli se podle Evropské komise zvyšuje riziko postižení chudobou asi v polovině z 27 členských států, nebezpečí není ve všech zemích stejné.

Největší je v Bulharsku, Španělsku, Rumunsku a v Řecku. Německu se například toto nebezpečí téměř vyhýbá. Podle údajů Evropské komise trpí "vážnou hmotnou nouzí" 40 milionů občanů unie. A stejný počet lidí si každý druhý den nemůže dovolit na talíři maso.

Česká republika patří k evropským zemím s nejnižší mírou ohrožení chudobou. Podle údajů Eurostatu se tato hrozba týká patnácti procent obyvatel Česka. Ve Švédku a Nizozemsku je to o procento více. V celé unii je průměr 24 procenta. A například v Bulharsku je to téměř polovina populace, v Rumunsku a v Litvě 40 procent.

Jitka Hanžlová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme