Češi berou už 30 procent toho, co průměrný Němec

Češi už berou skoro třetinu toho co Němci. Průměrný plat u nás na konci loňského roku poprvé přesáhl 30 procent průměrné německé mzdy. Ještě v roce 2005 byl tento poměr jen 20 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Přibližování platů nezastavila ani ekonomická krize. Kvůli ní mzdy v Česku v posledních dvou letech rostly pouze minimálně. Německé platy tak doháníme hlavně díky sílící domácí měně.

„Platy v České republice se pomalu, ale opravdu velmi pomalu přibližují úrovni v Německu. V tuto chvíli se nacházíme někde kolem 30 procent hrubého platu, a to zejména díky tomu, že nám koruna v posledních letech výrazně posilovala. Čili ani tolik se nepřidává na platech, jako posiluje česká měna,“ říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průměrná mzda v Česku překročila 30 procent německého platu. Více redaktor Tomáš Medek

Podle jeho odhadu se na konci roku průměrný výdělek u nás přiblížil 24 tisícům korun, v Německu pak přesáhl 80 tisíc korun.

V přepočtu podle parity kupní síly, tedy pokud se zohlední rozdíly v cenách zboží a služeb v obou zemích, berou Češi v průměru přes 40 procent toho, co Němci.

„Když se podíváme na to, kolik si můžeme koupit za průměrný plat, tak samozřejmě to porovnání vychází mnohem lépe. Průměrný člověk v České republice s průměrnou mzdou, což je hodně velká abstrakce, si může za svou mzdu koupit zhruba 40 procent toho, co průměrný německý zaměstnanec,“ doplnil Dufek.

Němce doženeme až za desítky let. Pokud vůbec

Podle ekonomů bude trvat desítky let, než budeme brát stejnou mzdu jako Němci. A to jen v případě, že hospodářství rychle poroste. Můžeme ale také dopadnou třeba stejně jako Portugalci.

„Portugalsko před deseti patnácti lety bylo velmi dobře nastartované a zdálo se, že by mělo jednoho dne dohnat Německo. Ale začalo dlouhodobě ztrácet a nyní se ukazuje, že místo toho, aby se Německu přibližovalo, tak se mu vzdaluje,“ vysvětluje ekonom společnosti Next finance Vladimír Pikora.

„Prognóza je taková, že pokud se nám bude dařit, tak se přiblížíme západoněmecké mzdě v horizontu desítek let. A to jenom v případě, že česká ekonomika skutečně bude rychle růst. Pokud by nerostla, tak se nám může stát přesně to samé, co se stalo Portugalsku, to znamená, že se vůbec k německé mzdě nedostaneme,“ upozornil Pikora.

Platy letos porostou jen minimálně

Letos platy v Česku porostou jen minimálně. V řadě podniků, kde se vedení s odbory dohodlo na zmrazení mezd, výdělky reálně klesnou o inflaci.

„Nominálně se mzdy mohou v ekonomice zvýšit něco přes dvě procenta, ale díky posílení české měny se zase o něco málo přiblížíme německé úrovni. V podnikatelském sektoru se bude přidávat rychleji, tam je náš odhad kolem tří procent, nicméně pokles mezd ve veřejném sektoru by měl celkový nárůst mezd brzdit,“ odhaduje analytik Dufek.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme