Češi bohatnou, za poslední rok si polepšili o 36 tisíc korun, Slováci o dva tisíce

České domácnosti v loňském roce bohatly. Ukázaly to výsledky sedmého ročníku studie o světovém bohatství, kterou provádí skupina Allianz. Vyplývá z nich, že zatímco růst celkového bohatství domácností po celém světě zpomalil, průměrný Čech loni zbohatl o 36 tisíc korun na 341 tisíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny (ilustr. obr.)

Koruny (ilustr. obr.) | Foto: Miroslav Zimmer

Podle studie Allianz Global Wealth Report 2016, která detailně analyzuje úspory a dluhy v 53 zemích celého světa, se Češi za rok 2015 umístili v objemu čistých finančních aktiv na osobu na 26. příčce, tedy o dva stupně výše než loni.

„Růst hrubých finančních aktiv sice o jednu desetinu zpomalil, přesto se i zde Česko ‘vyšvihlo‘ alespoň o jednu příčku nahoru, z 28. místa v hrubých aktivech na osobu na 27. místo ze zkoumaných zemí,“ uvádí Allianz v tiskové zprávě.

Hrubá finanční aktiva zahrnují hodnotu veškerého movitého i nemovitého majetku průměrného občana, čistá hodnota finančního bohatství představuje veškerý movitý i nemovitý majetek minus dluhy.

Podle studie činilo průměrné čisté bohatství na obyvatele loni v Česku 12 614 eur, tedy zhruba 341 tisíc korun. Oproti předloňskému roku to představuje nárůst ve výši 36 tisíc. Například na Slovensku loni průměrné bohatství na člověka dělalo asi 143 tisíc korun oproti předloňským 141 tisícům a u průměrného Poláka to bylo 177 tisíc korun.

Ve srovnání Čechů s obyvateli západních evropských zemí je to už ale horší. Například průměrný obyvatel Německa se loni pyšnil majetkem a úsporami ve výši 47 681 eur (asi 1,29 milionu korun) a ještě lépe na tom byl Rakušan s 51 062 eur (zhruba 1,38 milionu korun).

Čisté bohatství v průměru na obyvatele v roce 2015 (v tisících eur):
Pořadí Země Částka

1. Švýcarsko 170,6
2. USA 160,9
3. Velká Británie 95,6
4. Švédsko 89,9
5. Belgie 85
6. Japonsko 83,9
7. Dánsko 81,3
8. Tchaj-wan 81,2
9. Nizozemsko 80,2
10. Singapur 79,3

26. Česká republika 12,6
Zdroj: Allianz

Nejmovitější jsou Švýcaři

Největším bohatstvím se v loňském roce mohli pochlubit Švýcaři. V průměru jejich jmění na jednoho obyvatele dosáhlo v přepočtu víc než 4 a půl milionů korun.

Na druhém místě žebříčku se umístili Američané s necelými 4 a půl miliony korun a na třetím místě obyvatelé Velké Británie. Jejich majetek včetně finančních úspor dosáhl v přepočtu asi 2,5 milionu korun. Průměrný Němec vlastnil 1,29 milionu korun.

Co se týká bohatství nastřádaného v celém bývalém východním bloku, podle analýzy čistá hodnota aktiv na osobu stále není v žádné ze zemí tohoto regionu tak vysoko, aby se státy umisťovaly v první dvacítce.

„Z členských zemí bývalé Varšavské smlouvy je na tom Česko nejlépe. Mezi ním a Finskem, posledním státem top dvacítky, však stále zeje propast 15 tisíc eur čistého bohatství na osobu, tedy zhruba 400 tisíc korun. Kulturně nejbližším rivalem je pak Slovinsko, které Čechy předběhlo o pouhou jednu příčku,“ uvádí se ve zprávě.

ČRo, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme