Češi brali ve druhém čtvrtletí průměrně 18.763 korun

Průměrná hrubá mzda se v letošním druhém čtvrtletí zvýšila o 5,4 procenta na 18.763 korun měsíčně. Zaměstnanci si v průměru za měsíc vydělali o 965 korun víc než loni ve stejném období. Reálná mzda, tedy po odečtení inflace, se zvýšila o 3,7 procenta. Vyplývá to z nejnovějších analýz, které zveřejnil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Zdaleka nejvíc berou zaměstnanci bank, pojišťovacích společností, penzijních fondů a ve finančnictví vůbec. V průměru na hlavu je to 37.596 korun.

"Nejvyšší nominální mzda za jmenované odvětví finančního zprostředkování byla zhruba třikrát vyšší než mzda nejnižší, která byla v odvětví ubytování a stravovaní," uvedl mluvčí statistiků Ladislav Pištora.

Rozdíl ve mzdách je také podle toho, kdo je vyplácí. Nejvíce u nás dlouhodobě platí firmy v mezinárodním vlastnictví (23.189 Kč), nejméně naopak družstva (11.822 Kč). "Zajímavou skutečností bylo, že průměrná měsíční mzda rostla stejným tempem jak v oblasti nepodnikatelské sféry, tak podnikatelské sféry," doplnil Pištora.

Podle analytiků růst mez přece jen zaostal za očekáváním, i tak by se měl ale průměr na konci roku přehoupnout přes magickou hranici 20.000 korun. Experti ale často upozorňují, že údaj o průměrné mzdě je mírně zavádějící. Průměrnou mzdu nebo vyšší totiž bere jen asi třetina lidí.

Martin Hromádka, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme