Češi budou letos pracovat na stát nejdéle za deset let

Den daňové svobody připadá letos podle výpočtů Liberálního institutu na 18. červen. Češi tak letos budou na stát pracovat 168 dní, což je nejdéle za posledních deset let a o pět dní déle než loni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daňové přiznání

daňové přiznání | Foto: Jan Rosenauer

Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby naopak veškerý příjem připadá státu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dni daňové svobody hovořil v pořadu Stalo se dnes Radiožurnálu Jiří Schwarz z Liberálního institutu

K nárůstu počtu dní, kdy lidé pracují na stát, přispěla podle Jiřího Schwarze z Liberálního institutu hospodářská krize, problémy ale byly patrné už před jejím vypuknutím.

„Pokračovalo čím dál větší zadlužování a krize problém je prohloubila, protože automaticky vypadly příjmy, na druhou stranu různé fiskální stimuly znamenají ještě větší výdaje. Takže den daňové svobody se ve světě, nejen u nás, posouvá směrem ke konci roku,“ uvedl Schwarz.

Nejpozději oslaví den daňové svobody Dánové, a to až 6. srpna. Následují je Finové (3. srpna) a Švédové (25. července). Naopak nejdříve, již 24. dubna, nastane den daňové svobody v Jižní Koreji, 6. května přestanou vydělávat na stát Švýcaři. Slováci oslaví daňovou svobodu 23. května.

Problémové země si polepšily

Při pohledu na meziroční vývoj dne daňové svobody v jednotlivých zemích lze podle Schwarze identifikovat ty, kde již politici s nelichotivým stavem veřejných financí začali bojovat.

„To je v době krize něco zvláštního. Například Island, který málem zkrachoval, se oproti minulému roku posunul o celých třináct dní. Stejně tak Maďarsko nebo Řecko se za poslední rok posunuly o pět dní směrem k začátku roku,“ upozornil Schwarz.

Jak dodal, na jiné země s problematickými veřejnými financemi konsolidace teprve čeká. V žebříčku si tak pohoršily například Itálie nebo Irsko. "Britové se propadli dokonce o 15 dní oproti minulému roku," podotkl Schwarz.

Liberální institut pro výpočet dne daňové svobody využívá metodiky OECD. Ta využívá odhad poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu a umožňuje porovnat vývoj českého dne daňové svobody s vývojem v mnoha dalších zemích.

Martin Hromádka, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme