Češi budou v příštím roce cestovat méně než letos

Hlavní sezóna letních dovolených tímto víkendem končí. Nejlepším lékem na případný pesimismus je plánování příští dovolené. Jenže pozor: hospodářská krize si ještě nevybrala svou celou daň. V příštím roce budeme cestovat méně než letos.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na pláži

Na pláži | Foto: Klára Stejskalová

Budeme šetřit na zájezdech k moři a do exotických zemí, a místo do zahraničí zamíříme v příští sezóně spíše na chatu či chalupu. Alespoň to tvrdí prognóza společnosti Mag Consulting, která se cestováním zabývá.

„České dovolené v příštím roce budou o něco skromnější, než tomu bylo v letošním roce a než tomu bylo v předešlých letech. Předpokládáme, že výdaje na dovolené poklesnou v příštím roce o 10 až 15 procent. Vycházíme přitom především z rodinných účtů a výdajů domácností na cestovní ruch,“ potvrdil Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting v Ozvěnách dne Radfiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Jaromírem Beránkem ze společnosti Mag Consulting jsme o tématu mluvili v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Důvod je prostý: většina lidí nebude mít v příštím roce takové příjmy, jaké měli letos nebo v minulých letech.

„Vláda již celkem jednoznačně deklarovala své úmysly jak uspořit, a tato úspora se týkat právě těch domácnosti, které nám v minulosti a současnosti nejvíce cestují. A proto docházíme k těmto procentům,“ vysvětlil Beránek, který také ilustroval, jak se krize na cestovním ruchu doposud odrazila.

„Předloni se prodalo v České republice 2,5 milionu zájezdů, v loňském roce už to bylo v uvozovkách pouze 2,1 milionu a v letošním roce to bude ještě méně – zhruba 1,9 milionu zájezdů. A tento pokles bude pokračovat i v příštím roce.“

Radost z takové prognózy by mohli mít domácí podnikatelé v cestovním ruchu. To by ale podle Jaromíra Beránka Češi museli během tuzemských dovolených více využívat hromadná ubytovací zařízení, tedy hotely a penziony.

„V loňském roce tomu tak nebylo a podle předběžných výsledků za první pololetí, respektive do konce prázdnin, tomu tak není ani v letošním roce. Naprostá většin rodin využívá chat, chalup, kam zvou své známé, a užívají si ve vlastním prostředí, aniž by museli vynakládat finanční prostředky za ubytování a případně další služby cestovního ruchu,“ dodává Beránek.

Marika Táborská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme