Češi by letos na výplatních páskách mohli najít až o 4 procenta vyšší mzdy

Češi by si letos měli na platech polepšit. Vyšší mzdy by měli dostat hlavně zaměstnanci v technických oborech. Naopak lidé s ekonomickým vzděláním zřejmě přidáno nedostanou. Podle analytiků by měla vzrůst i minimální mzda, a to až o několik stovek. Optimismus ale mírnila v posledním týdnu roku 2015 Česká národní banka, podle té by růst platů mohla zpomalit sílící konkurence pracovníků ze zahraničí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Nízká nezaměstnanost a silný růst ekonomiky, to jsou důvody, proč letos podle analýzy Bankovní asociace porostou platy až o 4 procenta.

Podle hlavního ekonoma Poštovní spořitelny, Jana Bureše, se na vyšší mzdy můžou letos těšit hlavně zaměstnanci v technických profesích, tedy zámečníci, obráběči nebo třeba strojníci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zaměstnanci by letos mohli mít vyšší platy o čtyři procenta. Díky rychlému růstu tuzemské ekonomiky

„V tuto chvíli porostou platy nejrychleji v odvětvích, kde je mzda pod průměrem a kde často vidíme i relativně vysoký podíl nekvalifikované práce. Tam akutní nedostatek pracovníků může být cítit nejvíce. Počítám s tím, že by mzdy mohly růst poměrně rychle ve stavebnictví, hoteliérství, pohostinství,“ uvedl Bureš.

Lidé si polepší i díky nízké nezaměstnanosti. Ta v Česku klesla vloni ve třetím čtvrtletí na 4,9 procent a byla tak nejnižší od roku 2008. Na podobné úrovni by se měla udržet podle analytika ze společnosti Cyrrus, Tomáše Menčíka, i letos.

„Vzhledem k tomu, že nezaměstnanost by měla i letos setrvat na velmi nízkých úrovních, tak se to logicky musí projevit i v růstu mezd. Toto je obecné pravidlo a mělo by být platné i pro Českou republiku v roce 2016.“

Intervence České národní banky by mohly příští rok skončit. Trvají už dva roky

Číst článek

Mzdám pomohla i silná domácí a evropská ekonomika. A také kroky centrální banky, tedy intervence.

„V kontextu evropské ekonomiky, která sice roste, ale ne tak rychle, je vidět, že česká ekonomika je podporována primárně měnovou politikou, tedy ČNB, a to by se mělo udržet ještě minimálně v letošním roce podle komentářů členů centrální banky,“ popsal Menčík.

Přidáno nedostane každý

Ne ale všichni zaměstnanci se potěší pohledem na výplatní pásky. Analytik ze společnosti Home Credit Michal Kozub odhaduje, že výrazně přidáno nedostanou třeba lidé s ekonomickým vzděláním:

„Oborů, kde nebude více méně žádný růst, bude minimum. Bude se to týkat jednotlivých lidí a profesí, kteří nemůžou dostat přidáno. V současnosti je velká nabídka lidí, kteří mají ekonomické vzdělání, proto je jich na trhu práce velký nadbytek, tím pádem se nemůže čekat, že by zde byly velké růsty platů.“

Podle odhadů ministerstva financí a České národní banky by firmy mohly navýšit lidem platy o téměř 4,5 procenta. O 5 procent pak letos dostanou přidáno i lékaři, zdravotní sestry a zaměstnanci v nemocnicích. V praxi by se tak mzda lékaře měla zvednout o 1600, zdravotní sestry zhruba o tisícovku.

O dvě procenta vzroste od ledna i částka na platy státních úředníků. Přidáno ale nedostanou zdaleka všichni. Peníze půjdou hlavně na jejich odchodné a na odměny.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme