Češi často berou koupi bytu jako investici. Nebydlí v něm, raději ho pronajímají

Lidé v České republice stále častěji kupují byty a domy jako investici. Nechtějí v nich bydlet, pouze je pronajímat. Může za to současné oživování ekonomiky a s tím spojený růst hypoték. Banky v červnu registrovaly rekordní příliv smluv, kdy sjednané hypotéky dosahovaly téměř 20 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceny bytů rostou rychleji (ilustrační foto)

Ceny bytů rostou rychleji (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka RGBStock

„Je vidět, že hodně poptávka roste v Praze. Staví se teď menší byty, které se dobře pronajímají, například 2+1, 2+kk,“ říká analytik Luboš Svačina.

Podle odhadů developerů je ze všech deseti koupených malých bytů 7 určených jako investice, což znamená, že chce majitel byt pronajímat.

Před dvěma lety měli kupující motivaci investovat zhruba v deseti procentech případů, dnes je to v 30 procentech nákupů bytů.

„Ideální je kupovat v Praze, protože tam je dostatečná poptávka po bytech. Koupím garsonku za zhruba 1 a půl milionu. Garsonka v Praze se pronajímá za 7 a půl tisíce měsíčně, to znamená více než 5procentní výnos na investici,“ vysvětluje ředitel realitní společnosti Ekospol Evžen Korec.

V Praze by podle odhadů developerů mělo do konce roku najít nového majitele až 7 tisíc bytů. Zájem je hlavně o širší centrum města.

Kvůli opětovnému nárůstu cen pražských bytů je ale z investičního hlediska lepší začít se rozhlížet jinde – například v Brně, Hradci Králové a Plzni. Zajímavá jsou větší města s dobrými pracovními příležitostmi nebo vysokými školami. Studenti totiž často hledají ubytování mimo koleje.

V České republice také roste zájem o byty v proslulých rekreačních lokalitách, jako jsou Krkonoše či Lipno.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme