Češi dluží poprvé v historii přes dva biliony korun. Peníze si půjčují především na bydlení

Celkový dluh Čechů poprvé v historii přesáhl dva biliony korun. Meziročně je to o devět procent víc. Vyplývá to z údajů, které tento týden zveřejnil Bankovní a Nebankovní registr klientských informací.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dražba majetku v elektronické aukci se stává běžnou praxí

Dražba majetku v elektronické aukci se stává běžnou praxí | Foto: Fotobanka Stock Exchange, gingko2

Češi se zadlužují zejména kvůli úvěrům na bydlení, přispěly k tomu i nízké úroky hypoték. Takto půjčené peníze tvoří zhruba 80 procent celkového dluhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi dluží poprvé v historii přes dva biliony korun. Peníze si půjčují především na bydlení. Podrobnosti zjišťoval Ondřej Luštinec

Přestože je ale celkové zadlužení větší, ubývá rizikových půjček.

„Celkový objem ohroženého dluhu se meziročně snížil o více než šest miliard. Díky tomu podíl objemu ohroženého dluhu klesl na pouhá dvě procenta celkového objemu a je tak nejnižší za poslední roky," říká Lenka Novotná z Bankovního registru klientských informací.

Podle ní je to i díky konzervativnímu přístupu bank. Alena Doubková z Poradny při finanční tísni varuje hlavně před mikropůjčkami.

„Řada klientů by si ten úvěr vůbec nevzala, když by se s prominutím musela zvednout ze židle a jít někam o ten úvěr požádat a něco si tam vyřídit. Dostupnost přes internet a skryté poplatky, to je to veliké riziko," vysvětluje Doubková.

Díky rostoucí ekonomice a nízké nezaměstnanosti mají ale i ve zmíněné poradně v posledních měsících méně klientů.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme