Češi dovolené v Řecku neruší. Stojí to moc peněz

Kvůli nepokojům v Řecku zatím Češi své letní dovolené neruší. Zájem o rezervace zájezdů do Řecka nijak výrazně neklesá. Potvrzují to cestovní kanceláře, které ale registrují za minulé týdny mírné opadnutí zájmu obecně o všechny letecké zájezdy, a to hlavně v reakci na několikadenní uzavření vzdušného prostoru kvůli sopečnému popelu z Islandu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž a žena na pláži

Muž a žena na pláži | Foto: Comstock Images

Cestovní kanceláře tvrdí, že co se týče prodejů dovolených, už delší dobu to zrovna do této oblasti není nijak slavné. Na druhou stranu, že by Češi výrazněji reagovali na poslední vývoj událostí v Řecku - to se také říct nedá. Turisticky atraktivní jsou v létě totiž hlavně řecké ostrovy a ty jsou zatím zcela mimo dění na pevninské části Řecka a nepředpokládá se, že by nepokoje mohly eskalovat i do přímořských letovisek.

Přehrát

00:00 / 00:00

recko.mp3

Pokud však někdo závěru, že by se na takové dovolené necítil bezpečně, tak může zájezd stornovat. Ovšem ne zadarmo. Je potřeba si pozorně přečíst znění cestovní smlouvy, kde jsou definované podmínky pro odstoupení od zájezdu.

Storno zájezdu není zadarmo

Zajímat by se pak turisté měli hlavně o ustanovení o smluvních sankcích neboli stornopoplatcích. Ty mají cestovní kanceláře nastaveny většinou procentem z ceny s odstupňováním podle dnů zbývajících do odletu. Rozhodně ale není možné se těmto stornopoplatkům vyhnout a odstoupit od smlouvy jen s poukazem na obavu z budoucího vývoje v zemi.

„Naprostá většina turistů jezdí na řecké ostrovy a tam lze předpokládat i přes možnost demonstrací určitý klid. Služby budou poskytovány v plném rozsahu ve všech ubytovacích zařízeních,“ řekl analytik Jaromír Beránek z agentury Mag Consulting.

Jiná situace by však nastala, pokud by v celém Řecku začal platit stav nebezpečí nebo nouze. To už je moment, kdy by začala být obava o bezpečnost na místě, a pak by to byl důvod k odstoupení od cestovní smlouvy bez penalizace.

Martin Drtina, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme