Češi ekonomice důvěřují víc, do budoucna se dívají s optimismem

Celková důvěra v českou ekonomiku v prosinci stoupla. Oznámil to dnes Český statistický úřad. S větším optimismem se přitom do budoucnosti dívají spotřebitelé, podnikatelé jsou zdrženlivější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Důvěra v průmysl oproti minulému měsíci stoupla. V porovnání s loňským prosincem je ale nižší. Jiné je to však se spotřebiteli, indikátor důvěry sice zůstává meziměsíčně stejný, ve srovnání s loňským rokem je ale vyšší.

Celkové zhoršení ekonomické situace lidi neděsí, strach však mají z růstu cen a ze ztráty práce. V řadě regionů je oprávněný, například v Ústeckém kraji s nejvyšší nezaměstnaností, která v příštím roce ještě poroste.

Několik set lidí propouští těžařská skupina Czech Coal. Útlum těžby nutí k propouštění Slovácké strojírny, které se postupně rozloučí se 130 zaměstnanci. Zrušení dalších 300 pracovních míst čeká hlubinný důl Centrum.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomickou prognózu komentovala redaktorka Jitka Hanžlová

Poslední zaměstnance ke konci ledna propustí britská firma Jeyes, která dosud dala výpověď už více než 400 lidem. Naopak přijímat se bude ve sklárnách AGC.

V Olomouckém kraji se chystají propouštět státní vojenské opravárny VOP. Výpověď rozdají 120 zaměstnancům. Část z nich by se však mohla vrátit, podnik se prodá a nový majitel by je mohl přijmout zpět. Naopak v Jeseníku si práci najde 50 lidí v nově otevřené textilce.

Královehradecký kraj má přes 22 tisíc nezaměstnaných. Tamní úřady práce přitom nabízejí jen 1300 volných míst. Nejvíc tam nyní propouští vrchlabská elektrotechnická firma OCZ, výpovědi rozdá 109 lidem.

Naopak v Severomoravském kraji žádný z větších podniků propouštět nebude, firmy tam dokonce nabírají specializované odborníky. Práci nabízí i Jihomoravský kraj.

Stabilní situace je ve Středočeském, Karlovarském, Pardubickém, Zlínském nebo Jihočeském kraji. Růst nezaměstnanosti se tam neočekává.

Většina Čechů si v novém roce pak co se platů týče zřejmě nepolepší, zaměstnavatelé po celé republice jejich růst nepředpokládá.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme