Češi energeticky využívají jen malou část komunálního odpadu

Česko dostatečně nevyužívá energetický potenciál odpadů a zbytečně je odkládá na skládky. Vyplývá to alespoň z analýzy, kterou připravila Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze. Česká republika podle ní energeticky využívá jen 10 až 15 procent komunálního odpadu, kterého se u nás za rok vyprodukuje zhruba čtyři miliony tun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skládka komunálního odpadu

Skládka komunálního odpadu | Foto: Fotobanka PhotoRack

Místo toho 60 až 70 procent komunálního odpadu míří na skládky, na kterých jen zatěžuje životní prostředí. A to by se podle Laboratoře experimentální ekonomie Národohospodářské fakulty mělo změnit.

Určitě jinak, než jak ho zpracováváme dnes. Autoři studie jsou totiž přesvědčeni, že Česko svým odpadem plýtvá, protože zatímco na skládkách odpad pouze leží, při jiném využití by společnosti mohl něco přinášet, a to například energii.

Děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík je proto přesvědčen o tom, že by vláda měla mnohem výrazněji podpořit budování spaloven.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nakládání s odpady v České republice s odborníky v pořadu Svět o druhé na Rádiu Česko.mp3

„Skládkování je ekologicky nečisté, protože pro budoucí generace zůstávají veliké hromady odpadků. Navíc to zatěžuje přírodu, je to neestetické a v budoucnu to může způsobovat dokonce problémy,“ říká děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík.

Autor studie, Miroslav Zajíček, ředitel Laboratoře experimentální ekonomie Národohospodářské fakulty VŠE, upřesňuje, že objem odpadu se při spalování sníží na 10 až 15 procent původního objemu a navíc podle něj spalování umožňuje další využití části odpadu.

Kovy vzniklé při spalování

„Z toho, co zbude po spalování, se dá ještě extrahovat mnoho dalších materiálů – zinek a obecně kovy,“ říká Miroslav Zajíček z Národohospodářské fakulty VŠE.

Spalování je podle autorů studie mnohem čistší než se obecně uvádí. Ve spalovnách se odpad likviduje za velmi vysokých teplot, při kterých se do ovzduší uvolňuje jen zlomek škodlivých látek ve srovnání s tím, co vypouštějí například různé domácí kotle.

Spalovny mají také speciální dioxinové filtry, které dále omezují vypouštění dioxinů do ovzduší. Budování spaloven je ale na druhou stranu drahé a to je také podle Miroslava Zajíčka hlavní brzdný faktor jejich širšího využití.

Ideálním modelem pro zpracování odpadů například Švýcarsko, které energeticky využívá 50 procent veškerého komunálního odpadu a druhou polovinu odpadu pak recykluje.

Naopak odstrašujícím případem je podle studie Chorvatsko, které na skládky odváží 95 procent odpadu, jen necelé dvě procenta energeticky zpracovává a stejně malou část odpadu recykluje.

Ekologové jsou proti

Ekologové s názorem ekonomů nesouhlasí. Miroslav Šuta ze Společnosti pro trvale udržitelný život říká, že v porovnání skládkování a spalování je spalování jedno ze špatných řešení.

Při spalování za vysokých teplot podle něj vzniká velké množství oxidů dusíku, s nimiž máme už dnes velký problém zejména ve velkých městech hlavně kvůli dopravě.

„Nebezpečné látky jako dioxiny se sice při velkých teplotách rozloží, ale při zchlazování výfukových plynů spalin v komíně znovu vznikají,“ vysvětluje Miroslav Šuta.

Budoucnost vidí v nižší produkci odpadů.

Naďa Bělovská, Václav Sochor, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme