Češi i přes aféry kupují polské potraviny. Jejich původ však často ani nezjistí

Češi stále dávají přednost levnějším polským potravinám. Zájem o ně neklesl ani po několika aférách s nekvalitním zbožím, naopak jejich spotřeba v tuzemských domácnostech v posledních měsících ještě stoupla. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Párky

Párky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle ředitele odboru kontroly laboratoří a certifikace Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Jindřicha Pokory za tím může jak výhodnější cena dovážených potravin, tak i opatrný postup Česka vůči Polsku.

„Může to být samozřejmě nižší cenou, to se nedá nikdy vyloučit, zvláště u českého spotřebitele. Já se domnívám, že tento stav je ale i dokladem toho, že česká strana vůči Polsku postupuje velice korektně a že Potravinářská inspekce potažmo ministerstvo zemědělství ani po těch polských aférách se solí a se sušenými vejci nevytváří žádné administrativní překážky dovozu,“ míní Pokora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč se Češi nezalekli polských potravin, vysvětlil ředitel odboru kontroly laboratoří a certifikace Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jindřich Pokora

„Škodlivost polských potravin je na úrovni evropského standardu,“ dodává. Přesto dostává Státní zemědělská a potravinářská inspekce v poslední době od zákazníků více než dvojnásobný počet podnětů oproti normálu. Stížnosti se týkají především kvality nebo klamavého označení potravin.

Ředitel odboru kontroly SZPI však upozorňuje, že nelze přesně určit, jak velkou část z toho tvoří potraviny z Polska:

„Spotřebitelé často ani nevědí, že potravina, na kterou si stěžují nebo dávají podnět, je z Polska. Tady totiž platí povinnost označovat zemi původu pouze u některých komodit, jako je například hovězí maso, vejce atd. Ale u většiny potravin se to uvádět nemusí, takže spotřebitelé třeba netuší, že oblíbená káva Jihlavanka se vyrábí v Polsku.“

Inspekce po několika aférách slíbila, že kontroly potravin zintenzivní. „Celkový počet kontrol je přibližně stejný jako v roce loňském. Ale je pravda, že jsme trochu přeskupili naše síly a že se ve větší míře věnujeme kontrolám v maloobchodech, případně přímo v obchodních řetězcích. Tam je počet kontrol zvýšený cca o 50 procent oproti roku 2011,“ potvrzuje Pokora.

Hlavním nešvarem podle něj zůstávají nejakostní či falšované potraviny. „Pak jsou to závady, které se týkají dodržování hygienických podmínek výroby a uvádění potravin do oběhu. Těchto závad je skutečně velice mnoho, ale naštěstí nejsou natolik závažné, aby kvůli nim docházelo k ohrožení bezpečnosti potravin,“ dodává Jindřich Pokora ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Martina Hanáčková, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme