Češi jsou dvakrát bohatší než Slováci, ale v žebříčku států si pohoršili, uvádí studie

Domácnosti v Česku jsou druhé nejbohatší z celé východní Evropy, předběhli je jen Slovinci. Vyplývá to z osmého ročníku studie o světovém bohatství skupiny Allianz, která srovnává 53 zemí světa.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Zdroj: Reuters

Průměrné čisté bohatství na obyvatele, tedy veškerý majetek minus dluhy, činilo loni v Česku 12 630 eur, v přepočtu zhruba 330 tisíc korun. Na Slovensku loni průměrné bohatství na člověka bylo zhruba poloviční.

Západní kapitál kolonizoval východní Evropu. Na populistický nacionalismus je pozdě, míní Bloomberg

Číst článek

Rozdíl mezi bývalou západní a východní Evropou je stále vysoký. Průměrný Němec loni vlastnil majetek v čisté hodnotě 1 300 000 korun, tedy čtyřnásobek toho co Čech. Ještě lépe na tom byli Rakušané. Češi se za rok 2016 umístili v ‚čistém‘ bohatství na 28. příčce, tedy o dvě místa hůře než loni.

„Již druhý rok po sobě Čechům narůstaly dluhy, meziročně o 5,4 procenta. Oproti tomu se však nezvyšovala celková hodnota aktiv, tedy věcí, které by do budoucna měly přinášet ekonomický efekt.“

Václav Bálek (mluvčí Allianz pojišťovny)

4x bohatší Němci

Například v roce 2012 ale byli Češi na 27. místě. Data ukazují, že se Češi během posledních pěti let mírně přiblížili Němcům. Ale poměr, že jsou naši západní sousedé čtyřikrát bohatší, v zásadě platí už mnoho let.

„To, že je Německo tak výrazně před námi, je bohužel dědictví 40 let socialismu a plánované ekonomiky. Takže my Německo možná pomaličku dotahujeme. Česká ekonomika sice roste rychleji než německá, ale jenom o trochu. A proto i konvergence na úrovni bohatství je tak pomalá,“ říká ekonom společnosti Deloitte David Marek, podle kterého se v české ekonomice vytváří poměrně nízká přidaná hodnota.

„Mohli bychom růst znatelně rychleji, kdybychom více investovali do nových technologií, do oblastí ekonomiky, kde se dá ‚bohatnout‘ rychleji. Hezkým historickým příkladem může být třeba Jižní Korea. Země, která se dokázala poměrně rychle v životní úrovni dostat mezi vyspělé země. Podobným příkladem může být Japonsko po druhé světové válce.“

David Marek (ekonom společnosti Deloitte)

Nejbohatší Američané

Japonsko se v aktuálním žebříčku studie od Allianz umístilo na třetím místě a bohatství Japonců je v tomto srovnání dvojnásobné oproti Němcům. Na druhou stranu japonská ekonomika zažívá dlouhé období pomalého nebo žádného růstu.

Nejbohatší jsou podle žebříčku obyvatelé Spojených států amerických, na druhém místě jsou Švýcaři, kteří mají na třetí Japonce výrazný náskok. Na úplném konci žebříčku 53 zemí je Ukrajina, Indonésie a Srbsko. Zatímco na průměrného Američana připadá čisté bohatství v průměru zhruba 177 tisíc eur, u Ukrajince je to pouze 680 eur. Majetek Američana je tak zhruba 260krát větší.

Studie skupiny Allianz o světovém bohatství v roce 2016 by iROZHLAS.cz on Scribd

Ondřej Luštinec, ber Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme