Češi jsou velmi konzervativní investoři

Češi stále patří mezi velmi konzervativní investory a výhodnost svých investic příliš aktivně nekontrolují. Jak se jim uložené peníze zhodnocují, si pravidelně ověřuje jen necelá třetina obyvatel. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Československé obchodní banky. Polovina Čechů si své investice kontroluje jen jednou za čas a 13 procent pouze v případě, že získají větší finanční obnos.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Průzkum také uvádí, že celá třetina lidí nechává peníze ležet naprosto ladem, tedy pouze na běžných účtech, i když čím dál víc lidí dnes využívá buď spořící nebo termínované účty, na kterých banky nabízejí větší úrok. Právě na nich ale lidé nechávají velmi vysoké částky a to i přesto, že se to zase tolik nevyplatí, dodává investiční odborník ČSOB Pavel Kratochvíl:

Přehrát

00:00 / 00:00

O investičním chování Čechů mluvila na Rádiu Česko redaktorka Naďa Bělovská.

"Naši klienti například na spořících účtech mají okolo půl milionu korun s tím, že na termínovaných vkladech mají někdy více, někdy méně v závislosti na době splatnosti. U fondového byznysu je to trochu odlišné, tam v průměru leží kolem 300 tisíc korun na klienta. Největší objemy leží na fondech peněžního trhu a nejmenší na akciových fondech."

Kromě spořících účtů si Češi velmi oblíbili také stavební spoření a penzijní připojištění, alespoň jeden z těchto produktů má většina populace. Naopak do podílových fondů pak investují obvykle lidé, kteří mají k dispozici ke zhodnocení alespoň 300 000 korun.

Důvodů, proč si lidé nechávají peníze na spořících účtech a neinvestují je podle Bělovské hned několik. Zaprvé Češi chtějí mít v každém případě peníze k dispozici pro případ, že by se něco stalo. Paradoxem ale je, že tuto možnost v praxi prakticky nevyužívají, říká Pavel Kratochvíl.

Podle investičního odborníka ČSOB jsou Češi při investování velmi opatrní: "Je to způsobeno i nedostatečným vzděláním, protože finanční gramotnost se v rámci vzdělávacích procesů ve školách nepodporuje, což je určitě chyba. A oproti Polsku či Maďarsku klienti nechtějí ve svém životě ani v oblasti peněz riskovat."

Naďa Bělovská, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme