Češi kvůli vysokým cenám tankují méně benzinu a vybírající si levnější pumpy

Pohonné hmoty oproti konci léta zlevnily o více než dvě koruny, aktuálně se podle společnosti CCS litr Naturalu 95 prodává za 35,93 a litr nafty za 36,24 koruny. Velké společnosti, jako například Benzina nebo ÖMV, si ovšem stěžují, že kvůli vysokým cenám čeští motoristé tankují méně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceny pohonných hmot

Ceny pohonných hmot | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Ve srovnání se stejným obdobím před rokem stály pohonné hmoty v říjnu průměrně o dvě koruny a 50 haléřů víc.

Že kvůli tomu lidé méně tankují, potvrzuje i předseda Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký vliv mají vysoké ceny benzinu na chování českých motoristů, popsal Radiožurnálu předseda Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček

„Tankujeme méně benzinu, u nafty se dá spíše mluvit o stagnaci,“ upřesnil.

Extrémně vysoké ceny paliva mají podle něj i další důsledek, vedou totiž k přerozdělování trhu mezi velkými společnostmi a menšími prodejci.

„Část zákazníků, která byla dřív věrná velkým společnostem a vybírala si třeba vylepšené produkty, prémiová paliva, tak se přesouvá k levnějším čerpacím stanicím,“ popisuje chování motoristů Indráček.

Nejlevnější pumpy prodávají pohonné hmoty až o několik korun levněji. Většinou je to však spojené s daňovými úniky a podle odborníků roste i riziko, že zákazník nakoupí nekvalitní produkt.

„Daňový únik se v posledních třech čtyřech letech odbývá čistě na úrovni toho, že není odvedeno pouze DPH ze zboží, nicméně jde o kvalitní produkt dovezený ze zahraničí. Vedle toho se poslední rok začíná objevovat víc a víc zboží míchaného, kdy zejména nafta obsahuje nějaké technické oleje, které mohou poškodit motor,“ upozornil Indráček.

Petr Jansa, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme