Češi loni nakoupili bitcoiny téměř za 4 miliony korun. Ekonomové upozorňují na rizika

Češi loni utratili za nákup bitcoinů přes speciální bankomaty téměř 4 miliony korun. Digitální měnu už přijímá víc než stovka obchodníků po celé republice. Fanoušci alternativní měny na ní oceňují, že nepodléhá vládám ani centrálním bankám. Ekonomové zároveň upozorňují, že její kurz je velmi nestabilní a měna se navíc může stát cílem hackerů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bitcoiny

Bitcoiny | Foto: tiskový servis Bitcoin

Bitcoinových bankomatů je v Česku celkem osm - třeba v Praze, Brně nebo Plzni. V přepočtu na obyvatele se tak Česko řadí mezi světové špičky.

Jedním z provozovatelů automatů je i Karel Kyovský ze společnosti General Bytes, který je s jejich fungováním spokojený.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téměř 4 miliony korun loni Češi utratili za nákup bitcoinů přes speciální bankomaty. Více zjišťovala Zuzana Petráňová

„Češi mají zájem se s bitcoinem seznamovat, vyzkoušet si to. Celkem jsme měli za rok zhruba 1400 transakcí,“ uvádí s tím, že převážně šlo o poměrně nízké částky.

Od ledna si lidé navíc můžou nakoupit bitcoiny přes terminály Sazky a na pobočkách České pošty. Za měsíc provozu už takto Češi směnili přes 700 tisíc korun.

„Větší obchody se odehrávají na České poště. Nejčastější částka je v průměru kolem 15 tisíc korun,“ popisuje výkonný ředitel společnosti World BTC Business Martin Stránský. Službu chce dál rozšiřovat, expandovat do zahraničí a plánuje také zavést nový elektronický servis.

„Kdy klientem může být kdokoli z celého světa. Zaregistruje se u nás a má svůj vlastní účet a obchoduje s virtuálními měnami,“ vysvětluje.

Vratký kurz i hrozba útoku hackerů

I když je bitcoin pořád ještě doménou hlavně expertů a fanoušků IT, Češi s novými technologiemi velmi rádi experimentují a provozovatelé bitcoinových bankomatů proto plánují počet přístrojů zvyšovat.

Do bitcoinu se dá také investovat, podle hlavního ekonoma finanční skupiny Roklen Lukáše Kovandy je ale příliš rizikový, protože hodnota digitální měny extrémně kolísá.

„Lidí, kteří s bitcoinem nakládají, je stále velmi málo. Stačí jeden dva větší obchody a hned je to na té ceně znát,“ srovnání bitcoin s dolarem, se kterým naopak něco takového prakticky nepohne.

Kovanda zároveň upozorňuje, že majitelé bitcoinů jsou více ohroženi útoky ze strany hackerů. Navíc vůbec není jistá budoucnost této digitální měny, o jejím přežití rozhodne podle ekonomů letošní rok.

Bitcoin | Foto: Michal Jindra

Zuzana Petráňová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme