Češi mají k práci kladný vztah

Češi poměrně rádi pracují. Vyplývá to alespoň z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění, který ukázal, že většina lidí by chodila do práce i tehdy, pokud by byla finančně zajištěná. Co je pro ně tedy v zaměstnání důležité?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

střecha

střecha | Foto: Jan Rosenauer

Vzhledem k tomu, že lidé obvykle finančně zajištění nejsou, zajímají se logicky o výši platu. Ještě důležitější než výše mzdy je pro ně ale získání stabilního zaměstnání, kterému většina lidí dává přednost před prací s vysokým ale nejistým příjmem. Na lehkou váhu neberou ani pracovní podmínky.

"Důležitou roli hraje i samotná pracovní náplň, tedy jestli je práce zajímavá a lidem připadá užitečná. Velkou roli přikládají také pracovnímu kolektivu, což se ale při výběru zaměstnání dopředu těžko odhaduje," říká autorka výzkumu Naděžda Čadová.

Každému se ale najít dobré zaměstnání nedaří, a to i přesto, že může na trhu nabídnout žádané schopnosti i vzdělání. Na vině může být malá nabídka pracovních míst v regionech s vysokou nezaměstnaností, ale i chování uchazečů o práci. Ti totiž někdy dávají najevo, že o nabízenou pozici zas tolik nestojí.

To podle Martina Voseckého z poradenské společnosti Catro nemají zaměstnavatelé samozřejmě rádi. "Je to většinou problém postoje, že se například uchazeči o práci nechtějí měnit, nechtějí na sobě pracovat a často dávají najevo, že jim je to zaměstnání v zásadě jedno, že hlavní je, aby měli nějaké místo. Jaké místo to je, je bude zajímat až potom," popisuje Vosecký.

Naďa Bělovská, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme