Češi možná začali zase utrácet

Češi možná začali zase utrácet. Podle ekonomů jim v tom patrně pomohl i rekordně slabý dolar, který zlevnil ceny elektroniky, oblečení nebo pohonných hmot. Jak dnes oznámil Český statistický úřad, tržby v obchodech se v říjnu v porovnání s předchozím rokem zvýšily o 1,7 procenta. Dařilo se hlavně prodejcům pohonných hmot a motorových vozidel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zboží v obchodě

Zboží v obchodě | Foto: Jan Rosenauer

Letošní rok ale není pro obchodníky tak úspěšný jako minulý, připomíná ekonom Vladimír Pikora z Volksbank CZ, protože letos obchodníkům rostou tržby pomaleji než loni. "Za letošním slabším růstem maloobchodních tržeb v porovnání s loňským rokem stojí rekordně vysoká nezaměstnanost letos v zimě, pomalejší růst reálných mezd a také nejistota spojená s daňovými úpravami po vstupu do Evropské unie."

Zpomalení růstu tržeb ale není důvodem ke znepokojení, dodává Pikora, protože naši ekonomiku už netáhne spotřeba domácností, ale investice.

Markéta Kaclová, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme