Češi na dovolených v tuzemsku šetří. Oželeli lyžařské pobyty a omezili útraty

Dovolená v Česku je nejdražší v Praze, v západočeských lázních a v Krkonoších. Za laciné destinace naopak Češi považují Český ráj, severozápadní Čechy a severní Moravu a Slezsko. Vyplývá to z průzkumu agentury na podporu turistiky CzechTourism.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Písek - most

Písek - most | Foto: Agentura CzechTourism

Cestování není nezbytné, a tak v dobách, kdy je třeba šetřit, si obvykle lidé nějakou dovolenou odpustí, zkrátí nebo hledají tu nejlevnější. Potvrzují to údaje CzechTourismu.

Obvyklá útrata na osobu a den v minulé zimní sezoně se pohybovala od 200 do 1000 korun, proti loňsku se snížil počet lidí, kteří o dovolené utrácejí víc, tedy od 500 do 1000 Kč a naopak se zvýšil počet těch, kteří denně vydávají do 200 korun. Značná část útraty připadá na stravování, do restaurací chodí kolem 4/5 turistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, jak Češi utrácejí na tuzemských dovolených, se zajímal redaktor Jaroslav Skalický

O tom, že Češi na dovolených šetří, svědčí i další údaje. Proti loňskému roku klesl počet lidí, kteří v zimě jezdí na lyžařské pobyty, které jsou poměrně drahé. Také to, že za nejběžnější formu turistiky dotazovaní označili jednodenní výlety bez noclehu, na které vyjíždí zpravidla autem.

Těmto krátkým výletům dává přednost 65 procent Čechů. Z průzkumu také vyplynulo, že Češi při svých cestách nejčastěji používají osobní auto, jsou to skoro 3/4 případů, vlaky a linkové autobusy se dělí napůl o zbytek cest.

Češi pak nejlépe pro dovolenou hodnotí Jižní Moravu, Šumavu a Jižní Čechy, za méně atraktivní považují Střední Čechy a Severní Moravu a Slezsko. Spokojenost nejvíce měří podle úrovně ubytování. Průzkum také ukázal, že když jsou lidé někde hodně spokojeni, tak se tam rádi opakovaně vracejí.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme