Češi navzdory krizi utrácejí. O Vánocích by však měli být opatrní

Tržby tuzemských obchodů ukazují, že Češi letos o Vánocích utrácejí víc než vloni. Právě v těchto dnech mají lidé tendence štědře obdarovat své blízké a nakupují i věci, které nepotřebují nebo si je nemůžou dovolit. Někteří podlehnou lákavým nabídkám a koupí něco, co jejich rodinný rozpočet neúměrně zatíží. Lidé by si přitom právě v tomto období měli dát pozor, zda si velkou finanční zátěž mohou dovolit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stánek s vánočním zbožím

Stánek s vánočním zbožím | Foto: Romana Kostohryzová

Ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal tvrdí, že po Novém roce každoročně evidují nárůst klientů, kteří řeší, jak kvůli nedostatku peněz řešit tíživou situaci.

"Určitě je dobré vědět, co znamená, že nevyjdeme s penězi. Měli bychom si vzít čistý papír, ten si rozdělit na dvě poloviny a napsat tam své měsíční příjmy na jednu polovinu a své měsíční výdaje na polovinu druhou, abychom si udělali nějaký přehled," radí David Šmejkal a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni, posluchačům Radiožurnálu poradil, co dělat v tíživé finanční situaci

"Pakliže vidíme, že něco je v nepořádku, určitě je dobré kontaktovat všechny věřitele a pokusit se domluvit změnu splátkových kalendářů."

Někteří Češi si na nákup vánočních dárků také rádi berou spotřebitelské nebo splátkové úvěry.

"Musíme být obezřetní, musíme si být vědomi těch rizik, musíme vyhledávat roční procentní sazbu nákladů a ptát se, kolik celkově přeplatíme, respektive jaké jsou případně poplatky a penále spojené s možným nesplácením," upozorňuje David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

Pokud člověk zjistí, že podepsal nevýhodný úvěr, měl by co nejdříve kontaktovat svého věřitele. Může se ale stát, že ten se s ním o ničem bavit nechce.

"Je dobré vyhledat nezávislou, nejlépe neziskovou poradnu a s ní prodiskutovat svůj veškerý finanční život, tak aby se našla co nejrychleji cesta ven a nenabalovaly se případné náklady až k některým neřešitelným koncům," radí David Šmejkal.

Vánoční dárky podle něho přitom nepředstavují nejnáročnější položku rodinného rozpočtu:

„Jsou bohužel další výdaje, které mohou stabilitu domácího rozpočtu rozkomíhat, ať už jsou spojené s výlety za sněhem, s náročnou vánoční tabulí nebo s nemocemi, které na nás častěji doléhají."

Martina Spěváčková, Tereza Svobodová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme