Češi nechtějí pracovat na polích a v sadech, firmy si musejí najímat cizince

Čeští ovocnáři potřebují v průběhu roku na sklizeň jahod, třešní a dalších plodů asi tři tisíce lidí. Sehnat v tuzemsku kvalitní a spolehlivé brigádníky na sezonní práce je ale čím dál složitější, Čechům se totiž na poli pracovat nechce a zemědělci se tak musí stále více poohlížet v zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sběr ovoce

Sběr ovoce | Foto: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic

Ještě před několika lety byl zájem o letní a podzimní brigády na polích a v sadech poměrně velký. Hlavně mezi studenty a seniory. To ale v poslední době neplatí. Podle ovocnářů hlavně proto, že podstatná část lidí - když už pracovat chce, tak nejraději v teple a suchu.

Práce v sadu a na poli ale taková rozhodně není - je často velmi namáhavá fyzicky, navíc do práce je potřeba jít prakticky za každého počasí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi ztrácejí zájem o sezonní práce v ovocných sadech, zjistil reportér Václav Plecháček

„Bohužel, čeští pracovníci jsou čím dál tím méně ochotní. Máme stabilně seznamy, před sklizní lidi vždy obvoláváme – zpravidla dojde tak polovina a se zhoršujícím se počasím odpadávají. Je to problém,“ stýská si ovocnář Václav Sorád ze Zemědělského družstva Dolany na Náchodsku.

Přístup cizinců je vstřícnější, zjistili sadaři

Družstvo v sezoně každý den využívá na sběr plodů zhruba 150 lidí. Zhruba z padesáti procent teď už jde o zahraniční pracovníky, kteří prý mají k práci mnohem lepší přístup než Češi.

„Ukrajincovi musím říkat stop, kdy nesmí chodit do práce. Kdežto našeho člověka musím přemlouvat, aby do práce přišel,“ doplňuje Václav Sorád a jeho slova potvrzuje i soukromý zemědělec Petr Kareš, který na Jičínsku hospodaří na asi 50 hektarech:

„Když třeba ráno zaprší, tak ti místní už nejdou. Ale cizinci, kteří jsou ubytovaní poblíž, tak hned vyrazí a pracují až do večera. Takže u těch zahraničních brigádníků je velké plus, že jsou ochotní dělat."

Problémy s přístupem Čechů potvrzuje i předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Není to tak dlouho, kdy Unie nabídla práci 140 lidem z evidence Úřadu práce, dopadlo to prý fiaskem.

„O práci původně projevila zájem asi stovka lidí, z toho se uvolilo šedesát, že druhý den nastoupí. Do práce jich přišlo asi čtyřicet, během toho prvního dne více než polovička lidí odstoupila, druhý den jich přišlo osm a ve finále jen dva pracovníci vydrželi déle než týden," konstatoval Ludvík.

Při sběru jahod, třešní nebo například jablek si lidé mohou vydělat třeba i 150 korun za hodinu.
Někteří ovocnáři se jim navíc snaží zlepšit pracovní podmínky. Zkvalitňují zázemí, nabízí drobné občerstvení apod. Ani to ale často nestačí a některé firmy tak mívají problém sklizeň zvládnout.

Podobné to podle odborníků bude i v letošním roce.

Nasbíraná jablka, ovoce (ilustrační foto) | Foto: zdroj: Flickr.com, CC BY 2.0

mkp, Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme