Češi nerozumí financím, v mezinárodním průzkumu propadli

Finanční gramotnost Čechů je v mezinárodním srovnání zoufale nízká. Ukázal to průzkum, který provedla ING pojišťovna v některých zemích Evropy, Asie a Ameriky. Češi skončili téměř na konci žebříčku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bankovní karta

bankovní karta | Foto: Free Stock Photos

Průzkum přitom ukázal, že Češi mají vysoké sebevědomí o své finanční gramotnosti. Třetina lidí je přesvědčená, že to s rodinnými financemi umí. Ve skutečnosti jim ale rozumí jen 21 procent Čechů. 79 procent obyvatel tak má pouze základní nebo špatné finanční znalosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O finanční gramotnost Čechů se zajímal Tomáš Medek

„V průzkumu bylo hodnoceno 12 zemí a my jsme bohužel skončili na 10. místě. Za Českou republikou bylo pouze Mexiko a Slovensko. Ukázalo se, že pouze 20 procent naší populace má dobré znalosti v oblasti finančního řízení,“ řekla ředitelka ING pojišťovny Renata Mrázová.

Největší problémy přitom Češi v průzkumu měli v oblasti spoření a úvěrů. Například správně spočítat úroky u úvěru dokázalo v testu jen 43 procent lidí, přitom k tomu stačí pouze znalost malé násobilky.

„Ukázalo se, že velká část populace se o finance nezajímá a neuvědomuje si, že mohou nastávat situace, které mají veliký dopad na život, kdy je nutné finanční rozhodnutí udělat. Myslím, že je to hodně spojeno s úrovní vzdělávání, kdy je u nás tato oblast výrazně podceňována,“ míní Mrázová.

Lépe si vedli jen mladí

Z finančního testu vyšli výrazně lépe muži. Mezi lidmi, kteří dosáhli výborných znalostí, bylo silnější pohlaví zastoupeno ze tří čtvrtin.

„Co se týká věkové struktury, tak tam je to skutečně alarmující výsledek, protože nejhůře dopadla aktivní populace 35 až 49 let. Nejlépe si vedla mladá generace, což může ukazovat na pozitivní trend,“ myslí si Mrázová.

Vítězně z průzkumu finanční gramotnosti vyšli Japonci, Indové a Korejci.

Igor Maňour, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme